Cultuur en Erfgoed

Tentoonstelling House for Sale Apeldoorn

Daphne Seegers February 04, 2019 1885 keer bekeken 0 comments

Start

2019-04-14 at 00:00

End

2019-05-06 at 00:00

The maximum amount of registrations has been reached. You can no longer sign up.

Location

Elsweg 57, 7311 GV Apeldoorn

Opening: zondag 14 april, 15.00 – 18.00 uur Expositie: 14 april t/m 5 mei 2019. Openingstijden: do t/m zo van 12.00 -17.00 uur en op afspraak.

De expositie wordt geopend door Marlies Leupen, regiomakelaar Oost/Midden, Mondriaanfonds
 
Concept project en samenstellers: Anne van As en C.A. Wertheim i.s.m. Stichting Travelling Light
 
Deelnemende kunstenaars: Anne van As, Manu Baeyens, Heike Kati Barath, Eelco Brand, Malou Cohen, Marit Dik, Brieke Drost, Afra Eisma, Carina Ellemers, Bram Ellens, Bas Fontein, Frank Halmans, Floris Hovers, Lidy Jacobs, Andreas Junge, Nour-Eddine Jarram, Esther Jiskoot, Annegret Kellner, Michiel Kluiters, Dirk Kome, Sjaak Kooij, Pieter Kusters, Fons van Laar, Daniel Levi, Thijs Linssen, Olaf Mooij, Oskar Nilsson, Pier Pennings, Roosmarijn Schoonewelle, Bianca Sistermans, Maurice van Tellingen, C.A. Wertheim.
 
Titel: De titel is ontleend aan de gelijknamige top 10 hit uit 1975 van de band Lucifer, met Margriet Eshuis als leadzangeres. Voor de organisatoren, een gezamenlijke, dierbare jeugdherinnering.
 
Concept project: Een huis, een dak boven je hoofd, is een kostbaar goed. Je groeit er op, kinderen worden er geboren en dierbaren liggen er opgebaard. In een huis voel je je normaal gesproken veilig en geborgen, maar de geschiedenis van het huis, waar de tentoonstelling wordt gehouden, laat zien dat dat zo voorbij kan zijn. Het huis met bedrijfsruimte aan de Elsweg 57 staat leeg; het is in 1933 gebouwd door de Joodse, uit Duitsland gevluchte familie Nerden. In de bedrijfsruimte achter het huis vestigden ze een lijstenfabriek. De familie is in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd. Vader Abraham Nerden wordt in 1943 in Sobibor vermoord, zijn zoon Gustav Nerden datzelfde jaar in Auschwitz. Alleen de vrouw van Gustav, Rebecca, overleeft de oorlog. Zij hadden geen kinderen. Het huis staat vermeld op het bekende digitale Monument voor de Joodse Gemeenschap: joodsmonument.nl. Dit ‘stille’ monument wordt in het voorjaar van 2019 eenmalig publiek toegankelijk gemaakt en te koop gezet. De bezoekers zien tijdens de rondgang door het huis bijzondere kunstwerken met het thema (t)huis in de ruimste zin van het woord. Op deze manier wordt het huis weer een levendige plek, bezield met mooie, minder mooie en soms zelfs verontrustende, tastbare herinneringen.
In de periode dat wij het plan opvatten voor dit project, hebben wij beiden persoonlijk ondervonden wat het betekent om een huis leeg te moeten leegruimen; kort na elkaar zijn de moeder van Anne van As en de tante van C.A. Wertheim overleden.
 
Deze tentoonstelling wordt opgedragen aan de familie Nerden, Cobi van As-Sopar (1932 - 2018) en Mia Wertheim (1934 - 2018)
 
Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Apeldoorn, de provincie Gelderland, het Prins Bernard Cultuurfonds en het Mondriaan Fonds.

0  Comments