Cultuur en Erfgoed

Tentoonstelling Over Grenzen – werken uit de kunstcollectie van de provincie Gelderland.

Daphne Seegers 08-06-2018 0 reacties

Begin

08-06-2018 om 00:00

Einde

23-07-2018 om 00:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Huis der Provincie, Arnhem

De kunstcollectie van de provincie Gelderland exposeert werken van Joep Neefjes en Mohan Dehne in het Huis der Provincie.

De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het Erfgoedfestival Over Grenzen en is tijdens openingstijden tot en met 22 juli te bezoeken op de 1ste verdieping van het Huis der Provincie (Oostgalerij), Markt 11 in Arnhem.

In de serie Substituut Landschappen uit 1999 heeft fotograaf Joep Neefjes (1949) onder het pseudoniem Loodwicks Press Images autochtone en allochtone bewoners van Gelderland geportretteerd. Deze bewoners van Gelderland zijn met elkaar verbonden door Gelderse landschappen waar ze een speciale band mee hebben. Deze landschappen binnen de Gelderse grenzen roepen bij de immigranten herinneringen op aan landschappen buiten de Gelderse grenzen: hun geboorteland.  

Deze serie foto’s is gemaakt in het kader van een opdracht documentairefotografie. Van 1996 t/m 2013 gaf de provincie Gelderland vrijwel jaarlijks opdrachten aan fotografen voor een serie documentairefotografie met het doel een belangrijk aspect van Gelderland en de Gelderse bevolking vast te leggen voor de toekomst. De provincie bepaalde het thema, de fotograaf bepaalde hoe hij invulling gaf aan het thema.

De Syrisch-Nederlandse kunstenaar Mohan Dehne (1963) portretteerde in zijn serie Syrian Elsewhere Syrische vluchtelingen die zich vestigden in Europese landen nadat de revolutie uitbrak in Syrië in 2011.
In foto- en videowerken documenteerde Dehne hun ervaringen in de nieuwe omgeving. Samen met journaliste Rula Asad stelde hij zijn Syrische landgenoten vragen over de betekenis van veiligheid. Welke invloed heeft het nieuwe bestaan buiten de grenzen van Syrië op de Syrische identiteit? Hoe verhoudt de band met het moederland zich tot de verbondenheid met het nieuwe Europese land?
In het project Syrian Elsewhere brengt Dehne die dubbele verbondenheid tot uiting. De wisseling van twee- naar driedimensionaliteit is een metafoor voor de verandering in perspectief. Zijn project gaat niet alleen over de invloed van migratie op de identiteit van Syrische nieuwkomers maar ook over de invloed van vluchtelingen op de Europese identiteit.

Mohan Dehne is in 1963 geboren in Damascus, Syrië. Hij studeerde van 1984 tot 1989 Fine Art aan de Universiteit van Damascus en van 2003 – 2005 volgde hij de opleiding Autonome Beeldende Kunst aan de Minerva Academie in Groningen.
Hij woont en werkt in Arnhem en presenteerde in 2017 zijn project Syrian Elsewhere op het Gelders Balkon in Museum Arnhem.

De getoonde werken van Joep Neefjes en Mohan Dehne maken onderdeel uit van de kunstcollectie van de provincie Gelderland. De provincie Gelderland verzamelt werk van Gelderse kunstenaars of kunst die Gelderland als onderwerp heeft. De kunstcollectie bestaat uit zo’n 2.700 werken en toont een breed overzicht van de Gelderse hedendaagse kunst van de afgelopen veertig jaar. De provincie wil met haar collectie ambassadeur zijn voor de beeldende kunst in Gelderland.

Deze presentatie sluit aan bij het Erfgoedfestival Over Grenzen dat van 23 mei t/m 22 juli loopt in Gelderland, Noord- en Midden-Limburg en Noordrijn-Westfalen (D). Deze gebieden vormden ooit samen het hertogdom Gelre. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het festival biedt ruim 200 activiteiten waaronder tentoonstellingen, theatervoorstellingen, fiets- en wandelroutes en leuke kinderactiviteiten. Het complete programma is te vinden op erfgoedfestival.nl/agenda.

Tekst bij afbeelding:
Mohan Dehne, Syrian Elsewhere (2017), kleurenfoto, 89 x 59 cm
Kunstcollectie van de provincie Gelderland

 

 

0  reacties