Tentoonstelling 'Holes in the Sky'

Rieke Righolt 17-09-2020
488 keer bekeken 3 reacties

Heb je van de Provincie Gelderland subsidie ontvangen voor je cultuur of erfgoed project? Zet dan je project op dit forum zodat iedereen kan zien wat je ervan hebt gemaakt. Voeg je bijdrage toe. Plaats een foto met tekst of een video.

Registreer je en je kunt jouw bijdrage toevoegen.

Bezoek nu de tentoonstelling 'Holes in the Sky' bij Machinery of Me in Arnhem. Speciaal voor de voormalige machinekamer ontwikkelde de internationaal opererende kunstenaar Gabriel Lester twee nieuwe werken: de lichtinstallatie 'Starstruck' en het videowerk 'The End'. Tm 20 december elke zondag open.

Starstruck
Machinery of Me toont kunst in een oude stookruimte, waar de geur van olie en het geluid van vallende druppels de verstilde ruimte ooit een bijna mystieke sfeer gaven. De installatie 'Starstruck' (2020) die Lester voor deze ruimte ontwikkelde is een visuele en auditieve ervaring die de verbeelding op vele manieren prikkelt, maar in de kern over sterfelijkheid gaat. Water breekt een laag olie open waardoor het licht zich een weg naar buiten baant, om vervolgens weer in een zwart gat te worden opgeslokt. Een intrigerend fenomenologisch schouwspel waar de bezoeker tijdelijk onderdeel van uitmaakt. Als een voortdurend ontstaan en vergaan wijst het werk ons op het begin en het onvermijdelijke einde. Maar stel je onze levens voor als korte flitsen in een eeuwig heelal, verenigd in het lot, als sterren aan het firmament. In dat perspectief roept het werk ook ontroering op en biedt het troost. Na zijn eerste succes met 'How to Act' (1997-2014) ruim twintig jaar geleden, ontwikkelde de kunstenaar met 'Starstruck' na lange tijd weer een echte lichtinstallatie die als een echo in de ruimte resoneert. 

The End
Hoe zou je ertegenover staan als je gedoemd zou zijn tot eeuwige herhaling, als er geen einde zou zijn? In Gabriel Lesters videowerk 'The End' (2020, een re-edit van het werk AEON, in 2017 getoond in het Groninger Museum) volgen we een zwarte touringcar die als een donker gedaante een bos bij nacht doorkruist. In het licht van de koplampen flitsen bomen voorbij, als een spiegel tekenen talloze stammen zich af tegen glimmend zwart blik. The End vestigt de aandacht op het einde als eeuwige wederkerigheid, voortkomend uit het boeddhistische principe dat mensen blijven ronddolen tot ze volledig opgaan in het nu. Een terugkerend onderwerp in het werk van Lester dat ontstaat vanuit een persoonlijke fascinatie en geen uitsluitsel geeft maar aanzet tot denken.

Over Gabriel Lester
Het oeuvre van Gabriel Lester (Amsterdam, 1972) bestaat uit films, sculpturen, installaties en performatief werk. Het gaat zelden om één expliciete boodschap of één specifiek idee maar komt veeleer voort uit Lesters verlangen om verhalen te vertellen en omgevingen te creëren die op hun beurt zelf een narratief veronderstellen. Zijn werk kan gezien worden als een voorstel voor een manier waarop je je tot de wereld kunt verhouden.

Lester werd opgeleid aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda (1994-1995) en aan Hogeschool Sint-Lukas in Brussel (nu LUCA School of Arts) (1995-1996). Hij vervolgde zijn studie aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (1999-2000) en ISCP (International Studio and Curational Program) in New York (2005-2006). Tentoonstellingen van Lesters werk waren te zien in onder meer De Appel (Amsterdam), Bonner Kunstverein (Bonn), El Museo de Arte Moderno (Buenos Aires), Ryan Lee Gallery (New York), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Groninger Museum, de 55ste Biënnale van Venetië en DOCUMENTA 13 (Kassel).

Curatoren: Maarten Verweij en Rieke Righolt

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Gelderland en het Mondriaan Fonds.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

Op de kaart

3  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Rik Enklaar 07-10-20 om 13:28

Beste redacteur,

misschien handig om in de tekst te vermelden wasr die machinekamer zich bevindt. 

Rieke Righolt 07-10-20 om 15:35

Beste Rik, 

Machinery of Me bevindt zich op de Buitenplaats Koningsweg in Arnhem. Het adres is Radarpad 44. 

Graag tot ziens!

Rieke Righolt

Rieke Righolt 18-11-20 om 9:56

De tentoonstelling is vanaf as zondag 22 november weer te bezoeken. 

Machinery of Me houdt rekening met de COVID-19 maatregelen en is veilig te bezoeken. Er kunnen maximaal 10 mensen tegelijk naar binnen, het kan dus voorkomen dat je even moet wachten. Wil je zeker zijn van je plek, reserveer dan een tijdstip door een mail te sturen naar info@machineryofme.nl met de datum (zondag), tijd (tussen 12.00 en 17.00 uur) en het aantal personen.

Cookie-instellingen