De line-up
Tien topartiesten zijn voor het Erfgoedfestival 2020 op tien Gelderse erfgoedlocaties in residentie, waar zij zich laten inspireren door het thema van de Maand van de Geschiedenis: Oost/West.
Zanger Typhoon gaat naar Slot Loevestein, Roos Rebergen (van de band Roosbeef) naar het Katholiek Documentatiecentrum, cabaretier Micha Wertheim naar het Kröller-Müller Museum, rapper en muzikant Akwasi verblijft in het Afrika Museum, schrijver en cabaretier Paulien Cornelisse bezoekt in Tiel het Flipje en Streekmuseum en het Regionaal Archief Rivierenland, schrijver Jaap Robben onderzoekt de grens in het Grenslandmuseum, singer-songwriter Marike Jager reist af naar Stadsmuseum Groenlo, danser en choreograaf Farida Nabibaks gaat naar Radio Kootwijk, fotograaf Suzanne Liem onderzoekt het door corona afgesloten Museum Bronbeek en Anne Soldaat gaat samen met Clean Pete naar Huis Verwolde.
De eindresultaten van hun verblijf - denk aan kunstwerken, muzieknummers, fotoreportages - worden online gepresenteerd tijdens de Maand van de geschiedenis (27 sep. - 31 okt). Tot die tijd is het maakproces te volgen via erfgoedfestival.nl.
Jonge Gelderse talenten geïnspireerd door erfgoed
De tien artiesten zijn niet de enigen die zich door het Gelders erfgoed laten inspireren. Vijf jonge Gelderse talenten verblijven ook op vijf bijzondere locaties. Zij gaan daar, net als de artiesten, aan de slag met het thema van de Maand: Oost/West. Hun resultaten zien we terug als voorprogrammering in het online festivalprogramma.
Ontdek de verhalen
Daarnaast lees je op erfgoedfestival.nl verschillende verhalen van locaties die op een unieke manier 'aanhaken' op het thema. Ontdek bijvoorbeeld de ontmoeting van het oosten en westen in de schilderijen van de Gebroeders Van Lymborch of wandel van oost naar west langs de wederopbouw van Nijmegen na de Tweede Wereldoorlog. Elke week verschijnen er nieuwe verhalen.
Blijf op de hoogte
Niets missen van het Erfgoedfestival? Volg het festival op je favoriete social mediakanalen en meld je aan voor de festivalnieuwsbrief. Hier kun je ook aangeven of je meldingen wilt ontvangen als een artiest live gaat tijdens het festival.
Nieuwsbrief #1: Erfgoedfestival 2020 gaat van start
Nieuwsbrief #2: Erfgoedfestival: nieuwe vlogs, blogs en verhalen
Nieuwsbrief #3: Erfgoedfestival: een eerste kijkje achter de schermen
Nieuwsbrief #4: Erfgoedfestival: aanstaande zondag is het zover
Nieuwsbrief #5: Erfgoedfestival: Typhoon en Jaap Robben nu online
Nieuwsbrief #6: Erfgoedfestival: Suzanne Liem en Anne Soldaat & Clean Pete nu online
Nieuwsbrief #7: Erfgoedfestival: Roos Rebergen en Farida Nabibaks nu online
Nieuwsbrief #8: Erfgoedfestival: Marike Jager en Micha Wertheim nu online!
Nieuwsbrief #9: Erfgoedfestival: Paulien Cornelisse en Akwasi nu online!
Nieuwsbrief #10: Erfgoedfestival: De Aftermovie bekijk je nu online!
Volg ook het laatste nieuws over het Erfgoedfestival met het nieuwsoverzicht op erfgoedgelderland.nl.
Over het Erfgoedfestival
Het Erfgoedfestival is een initiatief van Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 200 erfgoedorganisaties in de provincie, en wordt ondersteund door de Provincie Gelderland. Dit is het zesde festival.
Gedeputeerde Cultuur en Erfgoed Peter Drenth: ‘Ik ben blij dat, met alle regels rond Covid19, het Erfgoedfestival door kan gaan. Ook onze erfgoedinstellingen hebben het zwaar. Veel vrijwilligers kunnen of mogen niet actief zijn met iets wat ze juist zo graag doen. Dat dit nu toch door kan gaan, is een lichtpunt. Misschien een beetje anders dan anders, maar met een mooi afwisselend programma, dat voor iedere inwoner van Gelderland wel iets moois biedt. Grijp deze kans om op een bijzondere manier kennis te maken met ons Gelders erfgoed’.
Afbeelding: Kunstenaars Erfgoedfestival 2020 (Fotografen: (boven v.l.n.r.) Aards Marian Putman, Merlijn Doomernik, Frank de Ruiter, Lieke Romeijn, Felix Baumsteiger; (onder v.l.n.r.) Vilaingai, Marie Broeckman, Ruud van der Graaf, Charlie de Keersemaecker)