Por la Tierra

Petra Frölich February 22, 2020
213 keer bekeken 2 comments

Heb je van de Provincie Gelderland subsidie ontvangen voor je cultuur of erfgoed project? Zet dan je project op dit forum zodat iedereen kan zien wat je ervan hebt gemaakt. Voeg je bijdrage toe. Plaats een foto met tekst of een video.

Registreer je en je kunt jouw bijdrage toevoegen.

Van 18 t/m 22 januari hebben Musica Vocale en het Oost Nederlands Kamerkoor het project 'Por la Tierra' kunnen uitvoeren. Het project bestond uit 4 voorstellingen waarin het Requiem voor de aarde van en met Paco Pena (en zijn ensemble) werd gezongen en een voorprogramma met verschillende partners.

Por la Tierra

De wereldberoemde flamencogitarist Paco Peña heeft samen met zijn ensemble het door hem geschreven stuk Requiem por la Tierra , oftewel Requiem voor de Aarde, uitgevoerd op 19 januari (Amphion, Doetinchem), 21 januari (Junushoff, Wageningen) en 22 januari (Musis, Arnhem). Er is een try-out op 18 januari (Hal12, Zevenaar). Deze Try-out was een co-productie met Kunstwerk! De Liemers. Voor hen de eerste grote activiteit in de evenementenhal in de nieuwe Hal12. De 2 Gelderse kamerkoren, Het Oost Nederlands Kamerkoor en Musica Vocale en tevens organisatoren van dit project, studenten van conservatorium ArtEZ, kinderkoren en basisscholen uit de regio werkten mee. Het geheel stond o.l.v. dirigent Rob Vermeulen.

Paco Peña schreef dit bijzondere stuk in 2004 met daarin de oproep aan de mensheid om voorzichtig met onze aarde om te springen. Daarbij maakt hij gebruik van een spannende combinatie van hartstochtelijke flamenco en klassieke koorzang. Een voorstelling die oproept ‘onze moeder’ te koesteren. Paco Peña heeft diverse teksten gebruikt in het stuk, waaronder het van Homerus afkomstige
Tierra, madre de todos, recio fundamento… cantaré, oftewel:
Aarde, moeder van alles, vaste grond onder onze voeten… ik zal zingen.

Voor de pauze was er een programma met sprekers van HAN University of Applied Sciences, Hope XXL, de Doorbraakgroep, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en Wageningen University en een leerling van 11 jaar van Montessori Basisschool Arnhem.

Daarnaast dansten leerlingen van de studentenklas van dansschool Danspodium, waarvan een aantal leerling een dansopleiding aan ArtEZ Arnhem doen een prachtige intense dans over de aarde.

Anna van Diepen, docent drama en verbonden aan de Waterlanders, zorgde voor het theatrale effect tijdens het programma. Zij introduceerde de medewerkers en kwam met het idee om de aarde letterlijk mee te nemen op het podium. Alle deelnemers aan het project kwamen steeds met een potje aarde op het podium en zorgden dat het stukje aarde steeds groter werd als symbool voor Moeder Aarde. Dit was een indrukwekkend beeld.

Dirigent Rob Vermeulen gaf met een select groepje van de koren een inleiding op de muziek die na de pauze ging klinken. Dat was op het gebied van de tekst en de vermenging van de klassieke en flamencoklanken en hoe die vernuftig in de compositie naast elkaar klinken, elkaar versterken, soms met elkaar in duel gaan en elkaars invloeden steeds meer overnemen.

Studenten van Pabo Iselinge Doetinchem hielden zich bezig met een educatief beeldend en muziekproject rondom het behoud van de aarde. Zo heeft basisschool het Carrousel uit Zevenaar een kunstwerk gemaakt met plastic monsters van afvalplastic. Er werd op een melodie uit het Requiem voor de aarde een eenvoudige melodie gemaakt, geschikt voor basisschoolleerlingen met een Nederlandse tekst over de aarde.

Een student van Technova College Ede, richting AV-specialist heeft samen met een collega filmer tijdens het proces voorafgaand aan de voorstellingen en achter de schermen filmpjes gemaakt, oo bij de partners. Deze zijn geupload op deze pagina. Tijdens de voorstelling in Musis Arnhem heeft een professionele filmer een registratie gemaakt het gehele programma, inclusief interviews met het publiek na afloop. De student heeft meegelopen en geassisteerd en zo ook weer van de professional geleerd.

Er is voor dit project een speciale website gemaakt door één van de koorleden van Musica Vocale met informatie, blogs en filmpjes, nl. www.requiemvoordeaarde.nl

 

 

 

Images

Duet klassieke zang en flamencozang uit het "Requiem voor de aarde' van Paco Pena

Repetitie van Kinderkoor De Ulftse Nachtegalen

Talentenklas van dansschool Danspodium uit Zevenaar met 'dans voor de aarde'

Repetitie met Paco Pena

Comment

Twitter

2  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Petra Frölich February 22, 2020

Een verslag met filmpjes en foto's van het project Por la Tierra dat afgelopen januari plaatsvond in Gelderland mede dankzij subsidie van Provincie Gelderland en andere subsidiënten en sponsoren. Het waren 4 intense, adembenemende, bijzondere voorstellingen. We zij heel dankbaar dat zoveel partners bereid waren hun medewerking hieraan te verlenen, waardoor we het publiek een belangrijke boodschap mee hebben kunnen geven door muziek, dans, sprekers en beelden: Wees goed voor de aarde, Por la Tierra!

Caroline Plug February 25, 2020

Wat een prachtig voorbeeld van (internationale) samenwerking over een onderwerp dat zo universeel is en iedereen treft. Professionals, amateurs, studenten en kinderen die samen zingen, muziek maken, dansen en filmen. Een groot aantal partners zowel uit de cultuursector als daarbuiten. Hartstochtelijke flamenco en klassieke koorzang door jong en oud, een kunstwerk van afvalplastic.

De prachtige en ontroerende foto’s, filmpjes en verslagen, onderstrepen de bijzondere en indrukwekkende uitvoeringen van Por la Tierra en laten zien met hoeveel passie, energie en enthousiasme het hele project voorbereid en uitgevoerd is. Door de foto’s en filmpjes kunnen ook de mensen die niet aanwezig zijn geweest bij de uitvoeringen, toch nog meegenieten van al dit moois. Complimenten voor de wijze waarop jullie dit project vormgegeven hebben!

Hartelijke groet, Caroline

Cookie settings