Kaststel als 'royal gift'.

Heiko Balster October 21, 2019
366 keer bekeken 1 comments

Heb je van de Provincie Gelderland subsidie ontvangen voor je cultuur of erfgoed project? Zet dan je project op dit forum zodat iedereen kan zien wat je ervan hebt gemaakt. Voeg je bijdrage toe. Plaats een foto met tekst of een video.

Registreer je en je kunt jouw bijdrage toevoegen.

Evaluatie project: Kaststuk als ‘Royal Gift’. Regeling: Talentontwikkeling professionals 2019. Aanvrager: Heiko Balster, ontwerper. Begeleider: Arnout Visser, glaskunstenaar, ontwerper.

Evaluatie project: Kaststuk als ‘Royal Gift’.

Regeling: Talentontwikkeling professionals 2019.

Aanvrager: Heiko Balster, ontwerper.

Begeleider: Arnout Visser, glaskunstenaar, ontwerper.

 

Aanvraag

De productie waarvoor de subsidie Talentontwikkeling Professionals werd aangevraagd voor het realiseren van een modern vormgegeven kaststuk van glazen en porseleinen onderdelen. Hierin werd een bijdrage gevraagd voor het ontwikkelen van de glazen onderdelen van het kaststuk omdat de eigen kennis en ervaring van de ontwerper op dat gebied niet voldoende was.

Arnout Visser heeft voorzien in de begeleiding van dit project. Hij is een expert op het gebied van de technische mogelijkheden van glas en beschikt over een uitgebreid netwerk in de wereld van glas.

 

Kaststuk
De aanleiding van dit werk kwam voort uit de keuze om deel te nemen aan ‘Masterly The Hague’. Een exclusieve beurs die van 19 -22 september 2019 in Den Haag plaats vond. Deze beurs is opgezet  als museale tentoonstelling  gecureerd door Nicole Unicole en is een samenwerking met Uniquole en Hoogsteder en Hoogsteder Kunsthandel. Een concept waarin 17-eeuwse Hollandse meesters (schilderijen) gekoppeld worden aan hedendaagse Nederlandse ontwerpers. Deelnemers is gevraagd om nieuw werk te maken naar aanleiding van een specifieke Hollandse meester, werk dat de allure heeft van een Koninklijk geschenk; een ‘Royal Gift’. Dit Laatste naar aanleiding van het feit dat Koninklijk paar hun intrek heeft genomen in Huis ten Bosch waarmee Den Haag weer met recht een Hofstad genoemd mag worden.

Een kaststuk is een klassiek pronkstuk dat veelal in ‘Delfts blauw’ werd uitgevoerd en dat in de 17e eeuw erg populair was. Een kaststuk in een moderne vormgeving leek mij dan ook een goed onderwerp voor mijn ‘Royal Gift’. Het concept dat ik bedacht heb is een kaststuk dat zowel uit glas als uit porselein zal bestaan. De porseleinen delen zullen gedecoreerd worden volgens traditionele methoden in ‘Delfts blauw’ maar met een modern motief dat een relatie heeft met de mij toegewezen Hollands meester. 

Kaststel

Materiaal: kristalglas en Delfts blauw aardewerk.
Ontwerp: Heiko Balster.
Decor: Merlijne Marell.
Gelimiteerde oplage: 2/10

In samenwerking met: LASVIT | AJETO en Heinen Delfts Blauw

Arnout Visser

Het project is ondanks de strakke deadline, onverwachte wendingen en hoge moeilijkheidsgraad van de vormgeving goed uitgevoerd. Dat is in hoofdzaak te danken aan de goede begeleiding en voorbereiding door Arnout Visser.
Hij heeft mijn overwegingen voor de vormgeving vanaf de ontwerpfase goed aangestuurd en daarbij mijn schetsen, ter controle, steeds voorgelegd aan twee verschillende producenten. Om het risico van mislukken te verkleinen zijn er ook bij twee producenten mallen gemaakt en dat was maar goed ook want eenmaal in Novy Bor Tsjechië bleek dat één van de twee producenten, Florianova Glashut, niet operationeel was omdat de glas oven opnieuw opgebouwd werd en dat de andere producent, LASVIT | AJETO, mallen uit twee delen gemaakt had terwijl voor het juiste resultaat mallen uit drie delen gewenst waren. Uiteindelijk zijn de glazen vormdelen gemaakt bij producent LASVIT met de mallen van producent Florianova! Doordat Arnout bekend is met deze ‘dynamiek’ die in de glaswereld blijkbaar gewoon is heeft hij de juiste inschattingen gemaakt over hoe dit project aan te pakken en gezorgd dat het kaststuk goed en op tijd gerealiseerd is.

De presentatie op Masterly The Hague was succesvol en het kaststel is daarna nog tentoongesteld geweest bij Generator Arnhem, Bas van Pelt interieurarchitectuur in Den Haag en bij de Heinen Delfts Blauw winkel aan het muntplein in Amsterdam.

De keramische delen van het kaststuk zij uitgevoerd bij Heinen Delfts Blauw. Dit heeft geleid tot een verdere samenwerking in 2020. Ik mag samen met een aantal gerenommeerde ontwerpers bijdragen aan een nieuwe collectie van Heinen Delfts Blauw voor het design- en interieur segment.

Een indirect resultaat mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.

Images

Comment

Twitter

1  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Gabrielle de Nijs Bik February 12, 2020

Beste Heiko,
Ik mocht het resultaat vorig jaar al zien bij De Generator in Arnhem. Het is prachtig geworden. Fijn dat je het resultaat nu ook hier deelt, zodat het anderen kan inspireren tot samenwerking en misschien ook wel tot het doen van een aanvraag om zich te laten ondersteunen in een artistieke ontwikkeling. Er zijn nog steeds subsidiemogelijkheden voor!
Ik ben benieuwd naar het vervolg.
Hartelijke groeten, Gabrielle

Cookie settings