House for sale

Anne van As 13-03-2019
850 keer bekeken 1 reacties

Heb je van de Provincie Gelderland subsidie ontvangen voor je cultuur of erfgoed project? Zet dan je project op dit forum zodat iedereen kan zien wat je ervan hebt gemaakt. Voeg je bijdrage toe. Plaats een foto met tekst of een video.

Registreer je en je kunt jouw bijdrage toevoegen.

Tentoonstelling House for sale van 14 april t/m 5 mei 2019 Adres: Elsweg 57, 7311 GV Apeldoorn. Het huis staat vermeld op de site van het Joods Monument.

HOUSE FOR SALE

...and tomorrow some strangers                                                                                                        will be climbing up the stairs...                                             

De tentoonstelling is te zien van 14 april t/m 5 mei 2019.  Openingstijden: do t/m zo van 12.00 - 17.00 en op afspraak 

Opening: zondag 14 april, 15.00 – 18.00 uur, Finissage: 5 mei, 15.00 – 18.00 uur

De expositie wordt geopend door Marlies Leupen, regiomakelaar Oost/Midden, Mondriaan Fonds 

Deelnemende kunstenaars: Anne van As, Manu Baeyens, Heike Kati Barath, Eelco Brand, Malou Cohen, Marit Dik, Brieke Drost, Afra Eisma, Carina Ellemers, Bram Ellens, Bas Fontein, Frank Halmans, Floris Hovers, Lidy Jacobs, Andreas Junge, Nour-Eddine Jarram, Esther Jiskoot, Annegret Kellner, Michiel Kluiters, Dirk Kome, Sjaak Kooij, Pieter Kusters, Fons van Laar, Daniel Levi, Thijs Linssen, Olaf Mooij, Oskar Nilsson, Pier Pennings, Roosmarijn Schoonewelle, Bianca Sistermans, Maurice van Tellingen, C.A. Wertheim.

Concept project: Een huis, een dak boven je hoofd, is een kostbaar goed. Je groeit er op, kinderen worden er geboren en dierbaren liggen er opgebaard. In een huis voel je je normaal gesproken veilig en geborgen, maar de geschiedenis van het huis, waar de tentoonstelling wordt gehouden, laat zien dat dat zo voorbij kan zijn. Het huis met bedrijfsruimte aan de Elsweg 57 staat leeg; het is in 1933 gebouwd door de Joodse, uit Duitsland gevluchte familie Nerden. In de bedrijfsruimte achter het huis vestigden ze een lijstenfabriek. De familie is in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd. Vader Abraham Nerden wordt in 1943 in Sobibor vermoord, zijn zoon Gustav Nerden datzelfde jaar in Auschwitz. Alleen de vrouw van Gustav, Rebecca, overleeft de oorlog. Zij hadden geen kinderen. Het huis staat vermeld op het digitale Monument voor de Joodse Gemeenschap: joodsmonument.nl. Dit ‘stille’ monument wordt in het voorjaar van 2019 eenmalig publiek toegankelijk gemaakt en te koop gezet. De bezoekers zien tijdens een rondgang door het huis bijzondere kunstwerken met het thema (t)huis in de ruimste zin van het woord. Op deze manier wordt het huis weer een levendige plek; bezield met mooie, minder mooie en soms zelfs verontrustende, tastbare herinneringen.

De titel van de expositie House for sale is ontleend aan de gelijknamige top-10-hit uit 1975 Lucifer, met Margriet Eshuis als leadzangeres. Voor de samenstellers een gezamenlijke, dierbare jeugdherinnering. In de periode dat wij het plan opvatten voor dit project, hebben wij beiden persoonlijk ondervonden wat het betekent om een huis leeg te moeten leegruimen; kort na elkaar zijn de moeder van Anne van As en de tante van C.A. Wertheim overleden.

Concept en organisatie: Anne van As en C.A. Wertheim i.s.m. Stichting Traveling Light

Contact: info@annevanas.nl | c.a.wertheim@gmail.com

Vanaf 14 april is de expositie digitaal te bezichtigen op Funda  

Adres: Elsweg 57, 7311 GV Apeldoorn        

Op zaterdag 27 april zijn er om 13.00 en 15.00 uur gratis rondleidingen, graag van te voren via de mail opgeven wegens beperkte plaatsen.                                      

Deze tentoonstelling wordt opgedragen aan de familie Nerden, Cobi van As-Sopar (1932 - 2018) en Mia Wertheim (1934 - 2018)

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:
De gemeente Apeldoorn, de provincie Gelderland, het Prins Bernard Cultuurfonds en het Mondriaan Fonds

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

1  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Anoniem 15-03-19 om 14:49

Dank Anne, voor het delen hier. Ik verheug me op de expositie, wat een prachtig initiatief! en zal anderen er ook op attenderen. Hartelijke groet!

Cookie-instellingen