´Per Asperen ad Astra’ - Fort bij Asperen zomer 2019

Holger Nickisch 20-09-2019
912 keer bekeken 1 reacties

 

Deze projecten hebben subsidie ontvangen en worden nu uitgevoerd. De initiatiefnemers houden je hier op de hoogte. 

 

 

Onder de titel ‘Per Asperen ad Astra’ otwikkelden kunstmakers Marcel van Kerkvoorde en Holger Nickisch rond Fort bij Asperen een prikkelend programma. Kunstenaars, bewoners, wetenschappers, boeren en bezoekers verbonden zich met elkaar om in het Betuwe-landschap cultuur te creëren, én te beleven.

Onder de epische titel Per Asperen ad Astra bundelden programmamakers Marcel van Kerkvoorde en Holger Nickisch hun expertise op het gebied van het cultureel en economische hergebruik van werelderfgoed.

Na de doorstart van Fort bij Asperen verzorgden zij samen een toegankelijk, participatief programma dat de sociale, culturele en toeristische waarden van de regio wilde ontsluiten en verrijken. Dat deden zij door kunstenaars, designers, bewoners, wetenschappers, ondernemers, boeren en bezoekers van de Lingestreek uit te nodigen zich met elkaar te verbinden, om in hun ‘achtertuin’ rond het fort samen kunst en cultuur te creëren én te beleven.

 

Deelnemende kunstenaars aan Per Asperen ad Astra waren het kunstenaarscollectief Cascoland en geluidskunstenares Marcia Sandee.

Op 26 mei 2019 organiseerde kunstenaarscollectief Cascoland de Asperen Lab&Keuken, een cultureel kook&eet-evenement op Fort bij Asperen. Lokale voedselproducenten, chef-koks, wetenschappers, creatieven én publiek schoven aan een mobiele keukentafel aan, om samen te koken en te eten en kennis uit te wisselen over de impact van voedsel op onze omgeving. Op die dag stonden op het dak van het Fort, met wijds uitzicht over de Betuwe, zes keukentafels met zes lokale voedselproducenten, zes koks, zes wetenschappers en een lokaal publiek. Om de tien minuten wisselde de producent met zijn producten van tafel. Er ontstonden zo talloze gesprekken waarin kennis werd uitgewisseld over duurzame voedselproductie, consumptie en de effecten op het (lokale) landschap.

Voorafgaand aan de Asperen Lab&Keuken bivakkeerde Cascoland drie weken bij het fort en organiseerde kook&eet workshops en proeverijen op verschillende locaties in de omgeving van Asperen. Tijdens de onderzoeksperiode die voorafging, ging Cascoland op zoek naar lokale ingrediënten, koks en boeren en telers met vernieuwende ideeën en manieren van werken. Door deze mensen uit te nodigen aan de keukentafel samen met wetenschappers en creatieven, ontstond er ruimte voor het omdenken van voedselproductie, consumptie en de effecten ervan op het (lokale) landschap.

Op donderdag 9 mei ging Cascoland van start met een eerste workshop en proeverij bij het dorpshuis in Asperen. Hierbij werkte het collectief samen met Renate Kleijn-Brouwer van de Kruidenbrouwerij uit Asperen, - dat kruiden en eetbare bloemen leverde voor de keukentafel. Daarvan maakten zij een compôte van Japanse duizendknoop en rabarber, tempura van brandnetel en duizendblad en een pesto van daslookbloemen.
Op donderdag 16 en 23 mei organiseerde Cascoland nog twee workshops en proeverijen in de omgeving van Fort bij Asperen. Bij deze evenementen was iedereen welkom om lokale producten te proeven, mee te denken en ervaringen en kennis te delen.

 

Kunstenares Marcia Sandee (1984) woont en werkt in het nabije Gellicum en is opgegroeid in Rumpt. Zij ontwikkelde in samenwerking met stads- en landbewoners een podcast met als onderwerp de verschillende manieren van leven ‘tussen dorp & stad’ en ontwierp speciaal voor Per Asperen ad Astra een wandelroute door de boomgaarden rond het fort.

Als je kon kiezen tussen een dorp en een stad, waar zou je dan gaan wonen? Wat zijn de verschillen? Al wandelend en luisterend naar de Podcast ontmoette je groenteboer Bertus en kwam je op een dorpsfeest terecht. De verschillen tussen het leven in de stad en het leven in een dorp zijn groot, ervaart de maakster, wanneer ze als jongvolwassene terugkeert naar het haar geboortedorp in de Betuwe waar ze is opgegroeid. Het mentaliteitsverschil en de beperkte mogelijkheden doen haar terugverlangen naar de stad. Ondertussen verkennen leeftijdgenoten met jonge kinderen juist de landelijke omgeving, op zoek naar een betaalbare woning en om de drukke stad achter zich te laten.

Zo werd de podcast-luisteraar onderdeel van een persoonlijke zoektocht naar een plek waar je thuis kunt zijn.
De wandelroute sloot naadloos aan bij de rust en omgeving van het verhaal. En tegelijk was het een unieke manier om Fort bij Asperen vanuit andere hoeken te bekijken.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

1  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Mariska den Uil 03-10-19 om 14:39

Beste Holger en Marcel,

met mijn gezin was ik deze zomer bij het Fort bij Asperen. Een deel van het programma was al uitgevoerd en daar kreeg ik met de aanwezige documentatie en opstellingen een mooi beeld van. De prachtige kunstwerken, de integratie met het bijzondere gebouw dat het Fort is, de historie hiervan en de groene omgeving maakten het tot een geweldig geheel! Het bezoeken waard ook verderop in de zomer.

Groet,
Mariska den Uil

Cookie-instellingen