Blogs

Blogs, interview en film

Wil je zelf een blog of artikel schrijven of een link naar een filmpje of website plaatsen? Dat kan. Klik op 'Bericht toevoegen'. Hiervoor heb je wel een profiel nodig.

 • Biënnale Gelderland | Seelenwanderung

  July Ligtenberg 29-08-2019 263 keer bekeken 0 reacties

  MUSEUM HET VALKHOF NIJMEGEN
  10 OKTOBER — 5 JANUARI
  JANSBEEK ARNHEM
  10 OKTOBER — 24 NOVEMBER 

  Museum Arnhem en Museum Het Valkhof slaan de handen ineen voor een nieuwe editie van de Biënnale Gelderland, die in 2019 plaatsvindt. De Biënnale Gelderland is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland. Productiehuis Plaatsmaken is als curator, projectleider en producent geselecteerd voor deze editie, die voor het eerst in Arnhem én Nijmegen plaatsvindt.

  Biënnale Gelderland
  De Biënnale ontstond in de jaren ‘90 en wordt sinds 2012 elke twee jaar afwisselend in Arnhem en Nijmegen georganiseerd. Voor de volgende editie wordt een eenmalige uitzondering gemaakt. Drie jaar na de vorige editie in 2016 wisselt de biënnale in 2019 de internationale kunsttentoonstelling SONSBEEK af, die in 2020 plaatsvindt. De Biënnale Gelderland is het enige beeldende kunst event dat met regelmaat de actuele stand van zaken binnen de hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland laat zien.

  Arnhem en Nijmegen
  De Biënnale Gelderland 2019 vindt plaats in het najaar en bestaat dit keer uit twee tentoonstellingen. In de binnenstad van Arnhem wordt van 10 oktober t/m 24 november 2019 werk in openbare ruimte langs de Jansbeek gepresenteerd dat door de geselecteerde kunstenaars speciaal voor de gelegenheid gemaakt wordt. In Museum Het Valkhof is van 10 oktober 2019 t/m 4 januari 2020 een tentoonstelling te zien met bestaand werk van dezelfde kunstenaars dat context biedt voor de tentoonstelling in Arnhem. De twee tentoonstellingen zijn in combinatie en afzonderlijk van elkaar te bezoeken. 

  Curator Plaatsmaken
  Iedere editie staat een andere curator aan het roer. Voor de Biënnale Gelderland 2019 is Productiehuis Plaatsmaken geselecteerd. Plaatsmaken realiseert werk in opdracht van en in samenwerking met kunstenaars. Daarnaast initieert en organiseert zij projecten en tentoonstellingen binnen en buiten de eigen tentoonstellingsruimte in Arnhem. In 2018 verraste Productiehuis Plaatsmaken het publiek met het omvangrijke project een zacht geruis; een tentoonstelling met werk van hedendaagse kunstenaars in de zeven Gelderse kastelen.

  Rob Sweere, Aldwin Lehr, Gijs Verhoofstad, Erik Odijk, Gijs Frieling, Erik Mattijssen, Roos van Haaften, Gerda ten Thije, Mirka Farabegoli, Thijs Linssen, Isolde Venrooy, Maria Roosen, Seet van Hout, Karlijn Janssen, Rob Voerman, Frank Bruggeman. 

  Satellietprogrammering 
  Buiten de hoofdtentoonstellingen in Arnhem en Nijmegen ontwikkelen Studio Omstand (Arnhem) en Expoplu (Nijmegen) een autonome tentoonstelling, gerelateerd aan het thema. 

  De Biënnale Gelderland 2019 komt tot stand met steun van de Provincie Gelderland. Kijk voor meer informatie op: www.biennalegelderland.nl

 • Presentatie 3e serie Oogmerk

  July Ligtenberg 27-08-2019 243 keer bekeken 0 reacties

  Tijdens het festival Bartok Bruist op zondag 8 september toont Plaatsmaken bij Collectie De Groen haar 3e serie Oogmerk.

  Onder de noemer Oogmerk is Plaatsmaken in 2012 gestart met het filmen van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Dit is ontstaan uit de gedachte om de vaak bijzondere werkprocessen en gedachten die daarbij horen vast te leggen.

  Bijzondere werkprocessen van kunstenaars, en gedachten die daarbij horen, worden zo vastgelegd. Op deze manier wordt de beeldende kunst op een andere, toegankelijke manier voor het voetlicht gebracht en blijft een stuk Gelders erfgoed bewaard. 

  Zes kunstenaars zijn in deze nieuwe serie geportretteerd: Ada Dispa, Gijs Frieling, Klaas Gubbels, Lieven Hendriks, Hans Jungerius en Barbara Polderman.

  In de kluis bij Collectie De Groen wordt ieder heel uur de film getoond vanaf 14.00 uur tot 18.00 uur. De toegang is gratis.

  Locatie

  • Collectie De Groen

   Weverstraat 40
   6811 EM Arnhem
  • De serie Oogmerk komt tot stand mede dankzij subsidie van de provincie Gelderland en het Prins Bernhard Cultuurfonds
 • Capacity Building Days

  Erfgoed Gelderland 04-07-2019 171 keer bekeken 0 reacties

  Capacity Building Days | Door: Huub Vilé  Foto: © Michael Bremmers 

  Athene was van 17 tot 20 juni het decor van de Capacity Building Days. Aan deze conferentie namen zestig jongeren uit meer dan twintig verschillende landen deel! Ik maakte samen met collega Darinka Thijs deel uit van het projectteam dat deze dagen tot een goed einde mocht brengen. Hiervoor werkten wij samen met zeven andere jonge professionals uit het Nederlandse erfgoedveld. Dit team gaf vorm aan de werksessies en heeft deze in Athene zelf mogen leiden. Vijf thema’s stonden centraal: betwist erfgoed, sociale cohesie, rurale ontwikkeling, urbane ontwikkeling en activisme.

  Op maandag ontvingen wij de deelnemers in het gebouw van de Griekse erfgoedorganisatie Elliniki Etairia waar de eerste gesprekken plaatsvonden en iedereen op de foto werd gezet voor de aftermovie. Vervolgens werd de gehele groep ontvangen in het huis van Costa en Lydia Carras, twee grootheden uit de Griekse erfgoedwereld. In dit prachtige huis, gelegen op de helling van de Akropolis, werd uitgebreid gespeecht en gesproken. We werden uitgenodigd om de oude waterput (vijfde eeuw v. Chr.!), de verzameling orthodoxe iconen en het prachtige uitzicht over de stad te aanschouwen.

  De volgende ochtend ging het inhoudelijke programma van start. Allerlei casussen uit alle hoeken van Europa vormden de basis voor de discussies en werkvormen waar de deelnemers zich twee dagen lang over konden buigen. Zo werden binnen mijn groep (sociale cohesie) onder meer verzoeningsprojecten in Cyprus, initiatieven voor burgerparticipatie bij beleidsvorming en verschillende projecten van Erfgoed Gelderland besproken. Ook verzorgde ik een wandeltocht langs verschillende plaatsen van herinnering in het oude stadscentrum.

  Darinka Thijs leidde de werksessies omtrent rurale ontwikkeling. Zij bespraken het Europabrede project Entopia dat de (her)waardering van natuur, landelijke gebieden en kleine nederzettingen stimuleert. Bijzondere aandacht was er voor de casus van Belgische dorpje Durbuy. Ook Darinka nam haar groep mee de binnenstad in; voor het onderwerp Pop Culture Tourism had zij de basis gelegd voor een tour op basis van het videospel Assassin’s Creed Odyssey. De deelnemers mochten op locatie verder nadenken over de vormgeving hiervan.

  Ter afsluiting presenteerden alle groepen hun belangrijkste conclusies aan elkaar en een groep genodigden van Europa Nostra. Hiervoor werden verschillende verfrissende en interactieve presentaties voorbereid. Jong en oud werd uitgedaagd om te reflecteren, discussiëren en actief deel te nemen. Dit gaf voldoende te bespreken tijdens de borrel die hierop volgde; ook daar wisten jong en oud elkaar gemakkelijk te vinden.

  Naast de werksessies, was er ook een randprogramma georganiseerd. Dinsdag in de namiddag vond voor alle groepen bovendien een excursie naar de plaats Marathon plaats. We bezochten de grafheuvel op de historische locatie van de Slag bij Marathon. Na een voordracht uit Herodotus’ Historiën en de uitreiking van een van de European Heritage Awards, volgde een ─ zeer bescheiden ─ “March for Heritage” naar het strand waar alle deelnemers van de conferentie en de aanwezigen van Elliniki Etairia en Europa Nostra konden genieten van het water, zand en een buffet.

  Op donderdag bezochten we op de vroege morgen de Akropolis. In verschillende groepen werden we rondgeleid langs de overblijfselen van de antieke heiligdommen. De gidsen wisten veel te vertellen over de geschiedenis, maar vooral ook de restauratiewerkzaamheden. Bij grote uitzondering werden de groepen meegenomen tot binnenin de monumenten. Zo stonden wij ineens midden in het Parthenon, waar de projectleider van de restauraties ons uitgebreid te woord stond.

  Na deze vier drukke dagen stapten we uitgeput op het vliegtuig terug naar huis. Intussen waren we veel indrukken, inspiratie en nieuwe contacten rijker. The Future is Heritage!

 • Het Nieuwe Verleden

  hans lemmerman 18-04-2019 604 keer bekeken 0 reacties

  In Het Nieuwe Verleden geeft Het Wilde Oog (kunstenaarsduo Hans Lemmerman en Inge van Run) de erfenis van 18 jaar werken met Spakenburgse vrouwen in klederdracht door aan vertegenwoordigsters van klassieke culturen: Joodse, Surinaamse, Molukse, Marokkaanse, Sri Lankese en Vietnamese vrouwen. Ze zijn gefotografeerd bij kunstwerken uit Sonsbeekfestivals (van 1948 tot de 2016 editie) en op ArtEZ.                          Een dynamische omgang met culturen wordt op theatrale wijze zichtbaar gemaakt.

  Te zien in Rozet Arnhem: juni tot en met augustus 2019                                                                                                  Schouwburg Nijmegen: september en oktober 2019                                                                                                  Hogeschool Arnhem en Nijmegen (drie locaties): november 2019 tot en met juni 2020

  Foto: Het Wilde Oog/Frank Auperlé

   

 • Terugblik: We are now, what will the future bring?

  anoniem 12-07-2018 434 keer bekeken 0 reacties

  Als er één ding is dat we in onze mooie, overweldigende week in Berlijn hebben geleerd is het: samen sta je sterk(er). Niet alleen geïnspireerde jongeren uit heel Europa hebben elkaar gevonden, maar ook de jeugdige Nederlandse organisatie smaakte naar meer. Met de crew- en denktankleden hebben we een hecht en bovenal enthousiast netwerk opgebouwd. Graag willen we de inspiratie die we tijdens de summit The Future is Heritage hebben opgedaan, gebruiken om in Nederland met enige regelmaat bij elkaar te komen. Het liefst willen we met de jonge erfgoedprofessionals in de toekomst vaker gaan samenwerken! De enthousiaste plannen zullen hopelijk in de loop van de zomer een duidelijkere invulling krijgen. 

  The Future: 2019
  Dit jaar werd extra groot uitgepakt doordat we aansloten bij de European Cultural Heritage Summit, die werd georganiseerd door Europa Nostra, de Deutsches Nationkomitee für Denkmalschutz en de Stiftung Preussischer Kulturbesitz ter gelegenheid van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.  Volgend jaar hopen we opnieuw deel uit te maken van het jaarlijkse congres van Europa Nostra, met opnieuw een Youth Summit. Ook staat na de zomer een uitvoerige evaluatie op de planning, met Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur bij Provincie Noord-Brabant en met Sneška Quaedvlieg-Mihailović, secretaris-generaal van Europa Nostra. Dan zal blijken hoe we als team weer kunnen deelnemen aan de youth summit 2.0 en onszelf in het komende jaar gaan ontwikkelen!

  Foto: Het trotste team in het Märkisches Museum in Berlijn, Dyonna Benett

 • Jongeren over erfgoed - door Marc Wingens

  anoniem 04-07-2018 844 keer bekeken 1 reacties

  Youth Summit ‘The Future is Heritage’, Berlijn 19-22 juni 2018 / European Cultural Heritage Summit ‘Sharing Heritage Sharing Values’, Berlijn 18-25 juni 2018


  In de week van 18 tot 25 juni vond in Berlijn voor het eerst de European Cultural Heritage Summit plaats. Een week lang ontmoetten beleidsmakers en –beslissers op het hoogste niveau – er waren bv. ministers van cultuur uit vijf verschillende landen aanwezig – elkaar om te praten over het belang van erfgoed in een veranderend Europa. 

  Het zal wel aan de ‘high profile’ van de meeste deelnemers gelegen hebben, maar nieuwe, frisse ideeën of initiatieven waren er weinig te horen en aan de vorm waarin de ‘debates’ gegoten werden ontbrak interactiviteit. Er borrelde dan ook weinig energie op tijdens de diverse bijeenkomsten. Niettemin is er ‘in de wandelgangen’ en ’s avonds, tijdens de borrel, effectief zaken gedaan en zijn netwerken gevestigd of versterkt.

  Heel anders ging het toe tijdens de parallelle ‘Youth Summit’, met deelnemers tussen de 20 en 30 jaar, afkomstig uit 16 verschillende landen. Deze ‘top’ was georganiseerd door Erfgoed Brabant, Erfgoed Gelderland en KIEN (het kenniscentrum voor immaterieel erfgoed) op initiatief van de Brabantse gedeputeerde Henri Swinkels, die zelf ook aanwezig was. Dat een dergelijk congres tijdens een belangrijke internationale top vanuit Nederlandse provincies werd georganiseerd, was natuurlijk ongekend!

  Drie dagen lang gingen studenten en ‘young professionals’ met elkaar in discussie over allerlei aspecten van erfgoed die zij belangrijk vinden. Het ging van tradities in klokkenluiden tot slavernijverleden, waarbij ervaringen en inzichten uit verschillende delen van Europa met elkaar konden worden uitgewisseld. De jongeren gingen met grote onbevangenheid met elkaar in debat, waarbij zij lastige onderwerpen niet uit de weg gingen. 

  Van de grote hoeveelheid positieve energie die dit losmaakte, konden ook de ‘high’-profile-mensen profiteren tijdens de vrijdagochtendsessie van de grote ‘summit’. Vlak voor de lunch presenteerden de jongeren de resultaten van hun eigen congres, met een slotverklaring, verpakt in een inspirerend filmpje. De sfeer in de zaal veranderde onmiddellijk van passief in alert, nieuwsgierig en enthousiast!  

  Aan het einde van de week gingen de jongeren opgeladen naar huis, voorzien van een nieuw Europees netwerk van gelijkgezinden en vol plannen voor thuis. De ervaringen zijn zo goed dat het de bedoeling is de ‘summit’ in 2019 opnieuw te organiseren. 

  Maar ook de organisatie kon tevreden zijn. De provincies Noord-Brabant en Gelderland en hun erfgoedorganisaties hebben zich met deze jongerenbijdrage aan de European Cultural Heritage Summit goed op de kaart gezet bij congresorganisator Europa Nostra, maar ook bij het ministerie van OCW en bij ‘Brussel’. 

  Europa Nostra heeft ons gevraagd om hulp bij de vernieuwing van de eigen organisatie, waarbij het betrekken van jongeren heel belangrijk, maar niet het enige is. OCW ziet dat ook de provincie in staat is om op internationaal niveau een innovatieve bijdrage te leveren. Brussel tenslotte speelt met de gedachte om beleidsdoelen voortaan vaker via de regio’s te implementeren, waarbij erfgoed één van de instrumenten is.
  De beide ‘summits’ hebben veel opgeleverd, voor de jongeren én voor de provincies en hun erfgoedorganisaties. Nu is het zaak woorden in daden om te zetten en het momentum vast te houden!

  Geschreven door Marc Wingens, algemeen directeur Erfgoed Gelderland

  Foto: De deelnemers van The Future is Heritage op de binnenplaats van het Märkisches Museum in Berlijn, Arie Koelemij


   

 • The Future is Heritage – dag 4: de laatste dag, volgend jaar weer?

  anoniem 28-06-2018 781 keer bekeken 1 reacties

  De laatste dag van The Future is Heritage Youth Summit begon voor de deelnemers op verschillende locaties, maar eindigde gezamenlijk in een groot eindfeest. Deze vrijdag was namelijk dé dag dat we de uitkomsten van onze gesprekken, debatten en brainstormsessies in de vorm van het ‘Berlinwallpaper’ mochten overhandigen aan Europa Nostra en zo ook deel uitmaakten van het officiële Sharing Heritage Sharing Values congres. Op hetzelfde moment struinde een gedeelte van de deelnemers door Berlijn, waar een gids ze langs het Tweede Wereldoorlogverleden van de stad leidde.
  Omdat niet iedereen bij de uitreiking kon zijn, waren Aoife Hegarty, Eliseo Martinez Roig en onze eigen Wouter Hinrichs geselecteerd om de rol te overhandigen tijdens de European Cultural Heritage Summit. Ze kregen drie minuten op het podium en haalden er elke seconde uit!

  Wij zijn nu!

  Wouter Hinrichs, archeologiestudent en stagiair bij Erfgoed Gelderland beet de spits af met de woorden: “The Future is Heritage, but we are now! Binnen het erfgoedveld in heel Europa kunnen generaties onderling veel meer samenwerken dan ze nu doen. De afgelopen dagen hebben jonge erfgoedprofessionals geweldige gesprekken met elkaar gehad, innovatieve ideeën uitgewisseld en bijgedragen aan elkaars projecten en ideeën. Met samenwerken bereik je meer! Zo kunnen we erfgoed delen in Europa en de hele wereld. Wij, jonge erfgoed professionals, zijn misschien de toekomst in dit veld, maar we zijn er nu al en we zijn er klaar voor!”

  Aoife Hegarty, een Iers-Britse PhD studente uit Londen, benadrukte hoe mooi het is op deze manier verschillende culturen te representeren. “De jonge erfgoedprofessionals die elkaar de afgelopen dagen hebben gesproken, komen allemaal ergens anders vandaan en hebben andere vaardigheden en drijfveren. Door met elkaar over erfgoed te praten en samen te werken in het erfgoedveld definiëren we onze eigen identiteit, maar worden we ook bewust van het grotere plaatje. Als Europeanen zijn we trots op onze verschillen, maar ook op onze gelijkenissen!”

  Eliseo Martinez Roig, een PhD student uit Valencia en professioneel klokkenluider, zette de waarde van erfgoed centraal. “Samen hebben we onze gedachtes en ervaringen gedeeld. We hebben gepraat gewerkt en gediscussieerd. Erfgoed helpt om onszelf en anderen te begrijpen, maar bovenal maakt erfgoed gelukkig. Met deze positieve energie van erfgoed kan je anderen helpen en enthousiasmeren om zo samen erfgoed en jongeren in het erfgoedveld in Europa op de kaart te zetten!” Met deze woorden speelde Eliseo een filmpje af.

  Terwijl het filmpje speelde, rolden Wouter en Aoife de Berlinwallpaper uit. Hierbij schoten de secretarisgeneraal van Europa Nostra Sneska Quaedvlieg-Mihailović en lid van het Europese parlement uit Duitsland Petra Kammerevert ze direct te hulp. Zowel het filmpje als de rol werden met een daverend applaus ontvangen. De boodschap van The Future is Heritage kwam binnen!

  Het Europese beleidsdebat en de awardshow

  In de mooiste kleren toog een delegatie van de jonge professionals naar de European policy debate en de awardshow. Hier discussieerden experts in het veld (waaronder de Franse minister van Cultuur, de president of the Prussian Cultural Heritage Foundation Hermann Parzinger en de Franse journalist en awardwinnaar Stéphane Bern) over de toekomst van erfgoed in Europa. Kernpunten in hun debat waren: het terugbrengen van cultuur en erfgoed op nationale en Europese beleidsagenda’s en de gedeelde verantwoordelijkheid van erfgoed als drijvende kracht achter Europese identiteit en bindmiddel. Kortom: we moeten onze handen ineen slaan voor de toekomst. Deze dag was letterlijk een call for action. Erfgoed brengt de positieve energie terug die Europa maar al te hard nodig heeft. Het moet niet alleen behouden worden, maar juist onder de mensen worden gebracht. Erfgoed is de lijm die ons allemaal met elkaar verbindt.

  Deze waarden kwamen duidelijk terug in de prijsuitreiking European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards. Elk jaar worden er zo’n 30 uitzonderlijke projecten in het Europese erfgoedveld beloond. Zeven van hen krijgen een Grand Prix ter waarde van €10.000 en één project krijgt de publieksprijs. Onder de dertig winnaars zaten onder andere het GeoCraftNL: Minecraft erfgoedproject van GeoFort en Vereniging Hendrick de Keyser.

  Afsluiting en terugblik

  Na al deze geweldige indrukken was het tijd voor een afsluitend feest. Het was nauwelijks te bevatten hoeveel nieuwe indrukken we in een paar dagen opdeden, hoeveel geweldige nieuwe mensen we ontmoetten en hoeveel we van elkaar hebben geleerd. Meedoen aan dit project was een fantastische ervaring. Eindelijk hadden we de tijd dit alles even te laten bezinken en na te praten met de groep, die in korte tijd er close was geworden. De afterparty eindigde in een Duitse straattent waar de DJ maar al te graag onze verzoekjes om Britney Spears en the Backstreetboys inwilligde. Al met al was het een mooie afsluiting van een geweldige week en zo ook het laatste deel van dit blog.

  Er rest me nog maar één ding te zeggen: The Future is Heritage, volgend jaar weer??

  Foto: Wouter presenteert onze boodschap tijdens het Sharing Heritage Sharing Values congres van Europa Nostra, Lieke van Alphen.

   

 • The Future is Heritage – dag 3: een plan voor de toekomst op de fundamenten van Berlijn

  anoniem 28-06-2018 831 keer bekeken 0 reacties

  Uitwisselingen in het Märkisches Museum

  De tweede dag van de Future is Heritage sessies vond toepasselijk plaats in het stadsmuseum van Berlijn: het Märkisches Museum. Een prachtig gebouw waar het verhaal van Berlijn van stichting tot nu wordt verteld. Genoeg inspiratie op te doen dus!

  Vandaag mocht ik onder andere als moderator andere sprekers begeleiden bij hun sessies. In de categorie Sharing Europe kwamen bijzondere verhalen over het bijna verloren erfgoed van klokkenluiders, dansers en tuinen voorbij, maar keken we ook naar nieuwe manieren om erfgoed en geschiedenis interessant te maken voor een constant veranderende jongere generatie. Wat me vooral opviel was het aanstekelijke enthousiasme waarmee jongeren uit China, Spanje, Roemenië en de VS hún erfgoed een welverdiend plekje op het podium gaven. In de discussies daagden sprekers en luisteraars elkaar uit, sloegen de handen ineen en kwamen samen tot nieuwe inzichten. Ondanks vaak ontbrekende (financiële) middelen is de drang erfgoed en cultuur op de kaart te zetten enorm groot. En gelukkig maar!

  Bizim Berlin

  Hoezeer grote steden als Berlijn een bakermat voor de ontwikkeling van cultuur en creativiteit van jongeren vormen, werd duidelijk in de tentoonstelling ‘Bizim Berlin’. Na de val van de muur moest de Turkse minderheid in zowel Oost als West Berlijn opnieuw hun plek in de Duitse samenleving vinden. Dat was lang niet altijd makkelijk. In Nederland kennen tweede of derde generatie immigranten vaak ook een dubbele cultuur en zo ook soms twee identiteiten. De tentoonstelling ‘Bizim Berlin’ (ons Berlijn) liet ons met persoonlijke voorwerpen, verhalen en foto’s op een laagdrempelige en aangenaam positieve manier kennismaken met de verschillende leefwerelden die in stad samenkomen. Erg aangrijpend waren ook de kijkdozen, waarmee kinderen zichzelf voorstelden. Een van de dozen bevatte slechts het ticket waarmee een jong meisje naar Europa was gevlucht. Een boodschap die binnen komt. Deze dag deed ons beseffen dat je nu iets kan veranderen aan de toekomst van cultuur, bevolkingsgroepen en erfgoed in Europa.

  Berlin wall-paper

  En verandering is precies wat we willen! Aan het eind van de middag kwam iedereen bij elkaar om hun bevindingen en nieuw opgedane inspiratie te delen. We hadden gezorgd voor een grote rol behang waar we onze bericht naar Europa Nostra opschreven. Met stiften, stickers, woorden en tekeningen vormde de rol een bonte verzameling met een duidelijke boodschap: laat ons meedoen! Erfgoed is de toekomst en de toekomst is erfgoed. Jongeren over heel de wereld staan te springen hun ideeën ten uitvoer te brengen. Deze jonge energie is precies wat Europa nodig heeft.

  Morgen de grote dag

  De donderdag werd afgesloten met een barbecue in middeleeuwse stijl in het toepasselijke museumdorp Düppel. Rond het kampvuur praatten we na over onze indrukken en leken de laatste restjes culturele verschillen weg te smelten. Uiteindelijk wilden we allemaal hetzelfde: onze handen uit de mouwen steken om ons erfgoed te behouden, maar vooral over te dragen aan weer nieuwe generaties en laten ontwikkelen middenin de samenleving.

  Morgen (vrijdag) grijpen we onze kans en overhandigen we de ‘Berlin wall-paper’ met onze visie aan Europa. Een ding gaan we in elk geval voor elkaar krijgen: volgend jaar weer een Youth Summit!

  Foto: Onze visie krijgt vorm op the Berlin wall-paper, Hadewijch Zwart.

   

 • The Future is Heritage – dag 2: de eerste sessies en een beladen wandeling

  anoniem 28-06-2018 811 keer bekeken 0 reacties

  Voor iedereen bij wie (net als bij mij) een restje Ruinenlust sluimert is de Bauakademie een must see. Toch is de ooit statige Akademie der Künste gesticht door Frederik van Pruisen, alles behalve een ruïne. Onze sessies vonden plaats te midden van een proces van herbestemming van erfgoed. Na meerdere onsuccesvolle pogingen om de Bauakademie in zijn oorspronkelijke, vooroorlogse staat te herstellen, gebruiken de Berlijners de huidige bouwplaats (inclusief stijgers en overwoekerd atrium) als een evenementenlocatie. Het was dat ook geen verrassing dat sommige lezingen begeleid werden door toepasselijk verbouwrumoer. Uiteraard lieten we ons daardoor niet uit het (erfgoed)veld slaan en gingen de sessies over hoe jongeren de toekomst van erfgoed in Europa zien, van start.

  Kansen

  “Deze week geeft ons de mogelijkheid te dromen en verbindingen te leggen om zo te werken aan een nieuwe toekomst voor erfgoed”, aldus Henri Swinkels de gedeputeerde leefbaarheid en cultuur in Noord-Brabant. Het is bovenal ook een kans aan Europa Nostra en de EU te laten horen wat jongeren hiervoor nodig hebben. En die kans grepen we.

  Karel Loeff, de directeur van bond Heemschut, stelde ons de vraag: “waar zien jullie erfgoed over 50 jaar?” Al snel werd het duidelijk dat het de jeugd aan initiatieven, enthousiasme en grensoverschrijdende ideeën niet ontbreekt. Vrijwilligerswerk, onzekerheid en een aaneenschakeling van tijdelijke contracten is ondanks de grote vraag naar de mening van jongeren, eerder regel dan uitzondering. Deze sessies maakten echter duidelijk dat onze stemmen wel degelijk gehoord worden. Van het levend houden van oude ambachten, tot innovatieve ideeën voor het omgaan met beladen erfgoed en het letterlijk beleven en naspelen van het verleden; het kwam allemaal voorbij.

  Beladen erfgoed

  In het tweede gedeelde van de dag kregen we de kans om samen met experts de stad te verkennen. Samen met historicus en local Peter Bijl, verkende mijn groep het volop aanwezige beladen erfgoed in Berlijn. Ik zou hier wel vier blogs over kunnen volpraten, maar hou het bij het overweldigende bezoek aan de Stasi-gevangenis Hohenschönhause. De Stasi (das Ministerium für Staatssicherheit) sloot hier politieke gevangenen op, in de hoop informatie uit hen los te wringen die de geheime dienst op het spoor van andere verdachten zou brengen. Hoe beladen dit erfgoed nog steeds is, kwam naar voren in de introductiefilm. De terreur van de Sovjet Unie en de Stasi voerde de boventoon, zodat voor enige nuance weinig ruimte was. De huiveringwekkende anekdotes van onze gids en de unheimliche sfeer, verankerd in alle hoeken van het gebouw, liet weinig aan de verbeelding over. Gelukkig kregen we met onze gids onderaan de trappen van de Stasi archieven de kans op de uitgangspunten van film en onze ervaringen te reflecteren.

  Tijdens het avondeten praatten we na met enkele deelnemers. In de schemering op het Alexanderplatz daalde het besef op ons in dat democratie en zo openlijk over je ideeën en voorkeuren kunnen spreken, helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Juist daarom is het belangrijk je stem te laten horen, ook in velden die in de politiek niet altijd evenveel aandacht krijgen, zoals cultuur en erfgoed. Met die gedachte ben ik ontzettend benieuwd naar morgen, waar we ons in het Märkische museum zullen opmaken voor een nieuwe ronde sessies waar jonge erfgoedprofessionals het woord nemen.

  Foto: Excursie beladen erfgoed bij de Stasigevangenis, Hadewijch Zwart

 • The Future is Heritage – dag 1: van start!

  anoniem 28-06-2018 746 keer bekeken 0 reacties

  Wauw wat een dag! De eerste episode van de Future is Heritage Youth Summit is begonnen! In de ochtend trok de crew erop uit om attributen te kopen voor de final sessions waar alle deelnemers hun ideeën, inspiratie en bovenal dromen over de toekomst van erfgoed in Europa opschrijven. Vrijdag zullen we deze input overhandigen aan de vertegenwoordigers van Europa Nostra op een grote rol perkament. Tegelijkertijd grepen we deze kans om de prachtige stad Berlijn, waar de summit plaatsvindt, te verkennen.

  Ambassade

  Daarna maakten we ons klaar voor een bezoek aan de Nederlandse ambassade aan de Klosterstraße 50. Dit vreemde, maar prachtige gebouw staat aan de oever van de Spree en is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Patrick Timmermans, directeur Erfgoed Brabant, Arie Koelemij, adviseur erfgoedzorg bij het KIEN en onze directeur Marc Wingens heetten ons welkom en droegen het woord over aan Tom Maasen van de afdeling cultuur van de ambassade. Hij leidde ons rond door het gebouw, inclusief glazen vloeren, het uitzicht op de fernsehturm en een heuse James Bonddeur (ja dat is een ding).

  Cultureel erfgoed, de ziel van Europa

  In de courtyard hield Sneska Quaedvlieg-Mihailovic van Europa Nostra een vlammend betoog waarin zij de jongeren die vanuit heel de wereld bij elkaar waren gekomen op de eerste plaats bedankte. Ze riep ons op onze krachten te bundelen om via Europa Nostra aan de EU te laten zien dat er iets essentieels mist in het huidige narratief van Europa. Cultureel erfgoed is de ziel van Europa. Het kan een brug slaan, niet alleen tussen het heden en het verleden, maar tussen generaties, culturen en landen. Dit jaar van het cultureel erfgoed is een belangrijke kans en de jongere generatie moet hierbij betrokken zijn!
  Met deze woorden in ons achterhoofd gingen we door naar het Museum für Kommunikation. Het is eigenlijk opvallend dat jongeren zoveel voor erfgoed betekenen, maar dat ze zelden de kans krijgen hier iets mee te doen. The Future is Heritage zet de jeugd en hun innovatieve ideeën op het podium. Tijdens ‘the dance at the museum’ namen we dit letterlijk en stond de crew binnen de kortste keren te dansen op de popmuziek die door het museum schalde. Een geweldige afsluiting van een bijzondere eerste dag!

  Morgen krijgen we de kans om onze eigen visie op de toekomst van erfgoed te presenteren tijdens de sessies in de Bauakademie. Wordt dus vervolgd!

  Foto: Wouter Hinrichs ontvangt van Marc Wingens, Patrick Timmermans en Arie Koelemij de nu nog lege rol waarop de young heritage professionals hun visie op de toekomst van Erfgoed in Europa aan Europa Nostra zullen overhandigen, Hadewijch Zwart.