Blogs

Blogs, interview en film

Wil je zelf een blog of artikel schrijven of een link naar een filmpje of website plaatsen? Dat kan. Klik op 'Bericht toevoegen'. Hiervoor heb je wel een profiel nodig.

 • Uit de verf: Esmee Seebregts - In de serie meer aandacht voor vrouwen in de kunstcollectie

  Janneke Maiburg 13-08-2021 249 keer bekeken 0 reacties
  Bericht Uit de verf: Esmee Seebregts - In de serie meer aandacht voor vrouwen in de kunstcollectie bekijken

  Esmee Seebregts - Honger naar kleur. 

  In de serie Uit de verf belichten we kunstenaars uit de kunstcollectie van de Provincie Gelderland. We doen dat door middel van 10 blogs. Recent hebben we onderzoek naar onze eigen kunstcollectie gedaan. Daaruit blijkt dat de man-vrouw verhouding van kunstenaars in de collectie niet evenwichtig is. Ongeveer 70 % van de kunstenaars met werk in de collectie is man, ongeveer 30% is vrouw. We gaan hierop letten bij nieuwe aankopen. Ook zullen we met de serie blogs meer aandacht besteden aan vrouwelijke kunstenaars. Van de tien blogs die we schrijven, zullen er zeven over een vrouwelijke kunstenaar gaan en drie over een mannelijke. Dit tweede blog gaat over Esmee Seebregts, waarvan de provincie recent drie kunstwerken verwierf.

  In de aanwinstententoonstelling hangen ze; de drie werken van Esmee Seebregts. Colorcircle XV, Colorsquare XI en Colorsquare XIX. Een grote cirkel en twee vierkante ingelijste werkjes. Hoewel de vorm nu als eerste benoemd wordt, is het de kleur van de werken die het opvallendst is. Knallende kleuren, in verschillende gradaties en in kleurovergangen over het vlak volgen ze de vorm van ieder kunstwerk.

  Vorm en kleur. Wanneer we iets observeren, wat zien we dan als eerste? Vorm, textuur of kleur? We kijken in het dagelijks leven elke dag naar kleur. Een groene appel, een gele bloem. We registreren het, maar zien we het ook werkelijk? Iets zo algemeens als kleur dat betrekking heeft op elk organisme en object is eigenlijk ontzettend bepalend en allesomvattend. Tenminste, dat is wat kunstenaar Esmee Seebregts vindt en waar ze met haar kunstwerken ons bewust van wil maken.

  Iets kan bijna niet een kleur hebben. Kleur bepaalt hoe we iets of iemand ervaren. Het heeft direct invloed op de gemoedstoestand. Niet voor niets zijn klaslokalen vanbinnen nooit rood geschilderd en zijn ambulances in Nederland in de opvallende kleur geel uitgevoerd. De fascinatie voor kleur is wat Esmee Seebregts drijft in het maken  van haar werk. Dit werk kan bestaan uit een performance, een installatie of schilderij. En waarschijnlijk zal ze zich daar niet toe beperken, want door te experimenteren onderzoekt Seebregts zo veel mogelijk aspecten van kleur.

  Seebregts studeerde van 2011 tot en met 2015 aan de kunstacademie in Arnhem (Artez) en is al vroeg gefascineerd door kleur. In de periode op de academie werd ze zelfs gedreven door een honger naar de kleur rood. “Het actieve onderzoek naar kleur is begonnen op de academie. Ik zocht overal naar de goede kleur rood; om aan te doen, me mee te omringen, om naar te kijken”. De honger naar deze specifieke kleur is inmiddels wel wat gestild, maar de fascinatie voor kleur is gebleven.

  Ze besteedt veel aandacht aan het materiaal waarmee ze werkt: de verf en de ondergrond. Dit zijn immers de dragers van kleur. Ze maakt deze zelf en gebruikt daarvoor traditionele technieken, zoals bijvoorbeeld verf van pigment en met eierdooier als bindmiddel. Niet om terug te grijpen naar oude technieken an sich, maar omdat de kleur op deze manier het beste en puurst kan worden ervaren. Het is een van de manieren waarmee ze kleur probeert te doorgronden.

  Ze ziet kleur als iets dat zowel fysiek als niet- fysiek en dus ongrijpbaar is.
  Het fysieke aspect onderzoekt ze onder andere in haar performances waar ze letterlijk één probeert te worden met kleur. Zo stortte ze een zak rood pigmentpoeder over haarzelf uit waardoor ze erdoor bedekt raakte . “Om zo dicht mogelijk bij de kleur te komen”, zegt ze zelf. In een ander werk, de videoregistratie van een performance, zie je haar in een zwembad duiken in een jurk die zoveel paarse kleurstof afgeeft waardoor de draagster ervan erin oplost.

  Kleur bestaat niet zonder de weerkaatsing van licht. Het ongrijpbare en veranderlijke van kleur, het niet-fysieke, onderzoekt de kunstenares in kunstwerken waarbij ze gebruik maakt van licht. Door natuurlijk en soms beweeglijk licht op transparant gekleurde vlakken te laten vallen ontstaat een sferische omgeving. Deze zintuiglijke en tijdloze ervaring is waar het de kunstenaar om te doen is.

  Colorcircle XV, een van de werken uit de collectie van de provincie Gelderland, is een cirkel van een meter in diameter groot. Hierop zijn met tempera kleuren aangebracht van geel naar oranje, groen, blauw en paars en goud in het midden. De vorm is een knipoog naar de kleurencirkel van kunstenaar en Bauhausdocent Johannes Itten. De vorm reflecteert echter vooral op het oneindige. Net als kleur is er geen begin en geen eind. De kleur en de vorm van het kunstwerk zijn hierin complementair aan elkaar.

  De andere twee aanwinsten van Seebregts in de collectie van de provincie Gelderland zijn ingelijste werken op papier. Ook bij deze kleine werkjes merk je wat het gebruik van kleur onbewust met je doet. Waarbij je ogen bij Colorsquare XI door de kleuren naar het midden van het vlak worden geleid, is dit bij Colorsquare XIX juist andersom. Ongemerkt gaat je blik daar van het midden juist naar de zij- en bovenkanten van het werk.

  Afbeelding links Colorsquare XI  en rechts Colorsquare XIX

  Kleur is overal. Kunstenaar Esmee Seebregts zorgt ervoor dat je dat ziet. Ze wordt, zoals ze het zelf zegt “gedreven door een honger naar kleur” en door naar haar werk te kijken, krijg je zelf ook een beetje trek.

 • Een efficiencyslag is ook grote armoede

  Erfgoed Gelderland 22-06-2021 162 keer bekeken 0 reacties
  Bericht Een efficiencyslag is ook grote armoede bekijken

  Het is nog niet eens zo lang geleden dat ik vloekte op de zoveelste overstap of vertraging. In normale tijden bestond mijn werk voor een groot deel uit reizen. Onderweg zijn. Ik woon in Den Bosch en veel erfgoedlocaties in Gelderland zijn niet per se heel goed te bereiken. Er kwamen OV-fietsen, buurtbussen en zelfs veerpontjes bij kijken. De voorbereiding van het Erfgoedfestival 2020 vond grotendeels plaats in het openbaar vervoer.

  November vorig jaar begonnen we met het nadenken over de editie 2021. Het fysiek bezoeken van alle locaties was niet meer mogelijk. Ik moest ze leren kennen via de computer. En dus keek ik in de huiskamers van museumdirecteuren, leerde ik de huisdieren kennen van een archivaris en hoorde ik veel kinderstemmetjes.

  Dat thuiswerken heeft als voordeel dat ik maar naar mijn zolder hoef te lopen voor een vergadering. Een grote efficiencyslag zeggen bedrijfskundigen dan. En dat is waar natuurlijk. Maar tegelijkertijd is het ook flinke armoede. Erfgoed kun je niet beleven via Teams of Zoom. En elkaar echt leren kennen is ook een stuk ingewikkelder. Bovendien is het bijzonder vermoeiend dat thuiswerken. Want in gesprekken met iemand anders, kijk je altijd naar nog iemand: jezelf. En dat leidt wellicht nog meer af dan de in beeld wandelende huisdieren en peuters. Het is bijzonder onnatuurlijk om tijdens een gesprek voortdurend ook je eigen hoofd te zien. Dat zelfbewustzijn maakt dat je net wat vaker met je handen door je haar gaat, dat je opeens ontdekt dat je bijzonder onaardig kan fronsen en dat je je kantoor misschien eens moet opruimen.

  Dat gezegd hebbende, is het ons weer gelukt. Er is een line-up bekend. En die is beeldschoon. Wel compleet samengesteld via de computer, dus locaties zijn waarschijnlijk in het echt nog veel mooier en artiesten ook. Kortom: ik ga ervan uit dat het eigenlijk alleen maar mee kan vallen. En het mooie is: u ziet hopelijk dit najaar alles weer gewoon live. Noteer maar vast in de agenda: 3 oktober 2021, 12.00 uur. Dan is de opening van het Erfgoedfestival 2021. En dan ziet u uzelf niet. Beloofd. 

  Deze blog is geschreven door Mijke Pol, directeur van het Erfgoedfestival (3 – 31 oktober 2021).

  Het Erfgoedfestival is een initiatief van Erfgoed Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland. Bekijk hier het programma van het Erfgoedfestival 2021. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 • Kitty van der Mijll Dekker – in de serie meer aandacht voor vrouwen in de kunstcollectie

  Gabrielle de Nijs Bik 12-06-2021 247 keer bekeken 0 reacties
  Bericht Kitty van der Mijll Dekker – in de serie meer aandacht voor vrouwen in de kunstcollectie bekijken

  Kitty van der Mijll Dekker, het verhaal achter de maaktster van een vloerkleed

  Het lijkt saai, een bestand met informatie over kunstwerken bijhouden. Toch doen we het en het levert een schat aan informatie op. Zo constateerden we scheve verhoudingen in de kunstcollectie van de provincie Gelderland: voorlopige tellingen wijzen uit dat 70 procent van de kunstenaars in de collectie man is, slechts 30% vrouw. Iets om op te letten bij nieuwe aankopen, al zal het, ook met de nodige inspanningen niet zomaar gelijkgetrokken zijn. Wat we ook kunnen doen is meer aandacht besteden aan de vrouwelijke kunstenaars in de collectie. We gaan dan ook in blogs de omgekeerde verhoudingen toepassen: van de tien blogs die we schrijven, zullen er zeven over een vrouwelijke kunstenaar gaan en drie over een mannelijke. Deze eerste is voor Kitty van der Mijll Dekker, van wie de provincie Gelderland een groot vloerkleed en tafellinnen in bezit heeft.

  Midden in de Statenzaal van het Gelderse Huis der Provincie ligt een vloerkleed. Het is een geschenk van de Plattelandsvrouwen bij de oplevering van de nieuwbouw in 1954. Het kleed stelt zich bescheiden op: het voegt zich qua kleur en materiaal in de ruimte en stelt Gelderland voor. We zien de contouren van de provincie. Op zich weinig opzienbarends, totdat je de geschiedenis van de maakster leert kennen.

  Het verhaal begint in de jaren twintig van de vorige eeuw, de roaring twenties, nu ongeveer honderd jaar geleden. Een tijd van idealen, internationalisering en een breuk met het verleden om grote vlucht vooruit te maken, op weg naar een betere wereld. Onze hoofdpersoon, Kitty van der Mijll Dekker, wil architect worden. Na opleidingen in Den Haag en Londen, ontdekt ze het Bauhaus, een kunstacademie in Dessau, Duitsland waar architecten, kunstenaars en ambachtslieden worden opgeleid om “samen het gebouw van de toekomst te realiseren.” De sfeer op het Bauhaus is er een van creativiteit, hoop en euforie: nieuwe materialen en technieken staan ten dienste van een betere toekomst voor iedereen. De schoolfeesten zijn energiek, de foto’s experimenteel, niets lijkt een moderne toekomst in de weg te liggen. Kitty woont in een buitenwijk van Dessau en gaat, geheel in stijl, opvallend gekleed met een lichtgroene broek en een kort kapsel. Buurkinderen moeten daar niets van hebben, ze gooien met stenen naar haar.

  2019 was een belangrijk herdenkingsjaar: het was 100 jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht en 100 jaar geleden dat vrouwen actief kiesrecht kregen. Beide waren aanleiding om onderzoek te doen naar het gendervraagstuk bij het Bauhaus. Bovendien komt er meer aandacht voor de “Bauhausmädeln”, hun werk was tot dan toe onderbelicht gebleven. Hoewel we niet moeten vergeten dat de emancipatie vrouwen nog maar net op gang kwam, is de conclusie met de ogen van nu schokkend: Hoe vooruitstrevend de sfeer op het Bauhaus ook lijkt, van gelijkheid tussen mannen en vrouwen was geen sprake. De directie ziet een grote toestroom van vrouwen, maakt zich zorgen over de beeldvorming. “Zoveel vrouwen zal de reputatie van het Bauhaus geen goed doen”, zo redeneert de directie. Ze grijpt in: Vrouwen worden ontmoedigd; er komt een quotum, vrouwen betalen meer schoolgeld en krijgen nauwelijks de kans toe te treden tot de architectuuropleiding. Er is niet alleen een hiërarchie tussen mannen en vrouwen, ook de verschillende opleidingen staan in een bepaalde hiërarchie ten opzichte van elkaar. De architectuuropleiding aan de top van de piramide, de andere disciplines zijn dienend aan de architectuur. Vrouwen worden, vaak tegen wil en dank, na het basisjaar naar het weefatelier gedirigeerd.

  In Nederland had haar oom Kitty al ontraden architect te worden, want “Bouwvakkers luisteren niet naar vrouwen.” Dat neemt ze ter harte, ze stelt haar ambitie bij en wil nu binnenhuisarchitect worden. Ook dat blijkt niet haalbaar; na het basisjaar bij het Bauhaus zit er ook voor haar niets anders op dan haar opleiding te vervolgen in het weefatelier. Ze vindt het er aanvankelijk pietepeuterig en knus, maar schikt zich en concludeert dat de decoratieve kant haar meer ligt dan de constructieve kant. “De ingenieursvonk ontbrak me, zoals den meesten vrouwen.” Je kunt je natuurlijk afvragen of Kitty meer aanleg had voor weven dan voor architectuur, of dat dat de stereotypering van de tijd is die dat bepaalt.

  Onder leiding van Gunta Stölzl haalden de “Bauhäusmädeln” binnen de beperking van het weefatelier alles uit de kast. Het weefatelier is financieel de meest succesvolle opleiding en levert bijzondere talenten af. Stölzl  laat haar studenten, onder wie Kitty, experimenteren met verfstoffen, de nieuwste van de nieuwste weefgetouwen, abstracte patronen en materialen als cellofaan, ijzerdraad, raffia en synthetische garens. In 1932 rondt Kitty haar opleiding af. Ze staat te boek als de enige Nederlander die het Bauhaus heeft afgerond.

  Terug in Nederland richt zij zich op drie sporen: ze start haar eigen weefatelier “De Wipstrik” in Nunspeet, ze geeft weef- en textielontwerples aan een van de voorlopers van de Rietveldacademie in Amsterdam en maakt ontwerpen voor de textielindustrie. In die laatste hoedanigheid brengt ze vernieuwing in het ontwerp van theedoeken en oogst daar lof mee. Een journalist schrijft in 1937: “Waarlijk, het is aan deze kunstnijvere gelukt onze theedoeken een fleuriger, wij zouden zeggen een modern cachet te geven.” De theedoek is ter gelegenheid van 100 jaar Bauhaus opnieuw in productie genomen in het Textielmuseum in Tilburg.

  Ook de kleden die ze bij haar weverij De Wipstrik ontwerpt en weeft, maken furore: het zijn Nederlandse pronkstukken tijdens de vooroorlogse wereldtentoonstellingen in Brussel en Parijs. Ze wint er prijzen mee en ze worden opgenomen in museale collecties, onder andere van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het zijn kleden met abstract-geometrische patronen, waarin gebruik gemaakt is van garens met verschillende diktes, lichte kleurverschillen, en waarmee een reliëf is gecreëerd.

  Ondanks die artistieke waardering, is het moeilijk geld verdienen met het atelier. In de crisisjaren voor de oorlog, de oorlogsjaren en vlak daarna zit niemand te wachten op dure handgeknoopte en geweven kleden in moderne vormgeving. Later zijn er nieuwe kansen: veel kunstenaars worden ingezet bij de wederopbouw. Nieuwe gebouwen worden zogenaamde Gesamtkunstwerken, gebouwen waarin architectuur, kunst en vormgeving samenkomen tot samenhangend geheel, het ideaal waar het Bauhaus ook naar streefde. In Arnhem moet een nieuw provinciehuis verrijzen, het oude is ter ziele gegaan bij een van de bombardementen op het centrum van de stad. Bram Hammacher, directeur van het Kröller Müller Museum wordt aangezocht kunstenaars te zoeken om hun bijdrage te leveren aan het Huis der Provincie. Hij stelt onder meer voor dat Kitty van der Mijll Dekker een vloerkleed ontwerpt voor het hart van het gebouw: de Statenzaal. Ze knoopt het kleed eigenhandig in haar atelier in Nunspeet. Blij als ze is met deze opdracht (het zorgt ten slotte voor brood op de plank) doet ze concessies aan haar artistieke aspiraties.  Ze ontwerpt een kleed met een gestileerde verbeelding van Gelderland. Zelf zegt ze daarover: “Deze figuratieve, decoratieve ontwerpen hebben niets met het Bauhaus van doen.”

  Het tijdschrift Vrouw en Haar Huis roemt haar nederigheid: “Kitty vergeet nooit de ondergeschikte plaats, die de vloerbedekking en wandbekleding in een vertrek behoren in te nemen: ze mogen sfeer scheppen, doch zich nooit als zelfstandig versieringsmotief opdringen.” Het vloerkleed is als leven van Kitty zelf: een groot talent voor ondergeschiktheid of om zich voegen naar haar omgeving. Het was hoog tijd aandacht te besteden aan deze bijzondere en bescheiden vrouw.

   

 • LINE-UP ERFGOEDFESTIVAL 2021 BEKEND

  Erfgoed Gelderland 03-06-2021 377 keer bekeken 0 reacties
  Bericht LINE-UP ERFGOEDFESTIVAL 2021 BEKEND bekijken

  Een mix van Gelderse talenten en gevestigde namen, waaronder Ellen ten Damme en rapper Rico, gaat deze zomer op ontdekkingstocht op bijzondere Gelderse erfgoedlocaties. Daar laten zij zich voor het Erfgoedfestival inspireren tot het maken van nieuw werk, gebaseerd op het thema van de Maand van de Geschiedenis ‘Aan het werk’. Zondag 3 oktober presenteren de artiesten de eindresultaten van hun residenties. Het Erfgoedfestival is daarmee tevens de landelijke opening van de Maand van de Geschiedenis (3 oktober t/m 31 oktober). De artiesten die dit jaar de uitdaging aangaan zijn inmiddels bekend!

  De line-up
  Harpist Remy van Kesteren gaat het experiment aan bij Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen. Alleskunner Ellen ten Damme ontdekt de geschiedenis van de visserij in het Bottermuseum in Harderwijk. Cabaretière Katinka Polderman duikt met hulp van onderzoekster Sophie Reinders in de bijzondere boekencollectie bij Radboud Erfgoed in Nijmegen. Rapper Rico (bekend van Opgezwolle) bezoekt het wonderlijke Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenbergh en cabaretier Merijn Scholten (bekend van De Partizanen) laat zich inspireren bij CODA in Apeldoorn.

  Het Erfgoedfestival biedt ook een podium aan jong talent. Zo gaat het voltallige Jong Metropole naar het Erfgoedcentrum Zutphen. Vera Bon duikt in de collectie van het Huis der Provincie in Arnhem. Drie internationale studenten van ArtEZ gaan aan de slag met de historische kledingcollectie van Museum Smedekinck in Zelhem. Inbal Abir laat zich inspireren door het Anton Pieck Museum in Hattem en het hiphop-collectief Eastwave verlaat de Achterhoek voor een bezoek aan het Van ’t Lindenhoutmuseum in Nijmegen.

  Over het Erfgoedfestival
  Het Erfgoedfestival is in aanloop naar en gedurende de Maand van de Geschiedenis online te volgen op erfgoedfestival.nl en via de socialmediakanalen van het festival. Daarnaast zijn er in de maand oktober enkele live optredens van de verschillende artiesten waar een beperkt aantal bezoekers bij aanwezig kan zijn.

  Het initiatief voor het Erfgoedfestival ligt bij Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 220 erfgoedorganisaties in de provincie. Dit is het zevende festival. Het Erfgoedfestival werkt samen met veel andere organisaties. De Provincie Gelderland speelt een belangrijke rol, niet alleen als sponsor, maar dit jaar ook als deelnemer. De gemeentes Nijmegen en Zutphen zetten de deuren wijd open voor de opening en de afsluiting van het festival. Meer informatie is te vinden op erfgoedfestival.nl.

 • Een diverse en inclusieve cultuursector in Gelderland

  Esmée van den Akker 02-06-2021 107 keer bekeken 1 reacties
  Bericht Een diverse en inclusieve cultuursector in Gelderland bekijken

  Diversiteit en inclusie: iedereen lijkt er wat van te vinden. Essentieel, ongemakkelijk, een verrijking voor de kwaliteit of juist een politieke hype, zomaar wat begrippen die je tegen kunt komen in het debat rondom D&I. Ook in de culturele sector groeit de aandacht die eraan wordt besteed, waarmee zowel kennis en ervaring als nieuwe vraagstukken het licht zien. Bij wijze van handleiding, of omgangsvorm, stelde de culturele sector in 2019 de Code Diversiteit en Inclusie op. In deze blog vertel ik wat meer over de inhoud van deze Code, en wat dit zou kunnen betekenen voor de manier waarop Provincie Gelderland relaties met culturele instellingen onderhoudt. Want wat je ook van D&I vindt, de diverse maatschappij is anno 2021 toch wel een gegeven. En als we er niet omheen kunnen, kunnen we er maar beter voor zorgen dat de culturele sector een goede afspiegeling van die samenleving is en iedereen zich er welkom voelt. 

  Misschien eerst nog een stukje context. Het eerste kwartaal van dit jaar heb ik vanuit mijn master Kunstbeleid en Kunstbedrijf een onderzoeksstage uitgevoerd bij de provincie. Tijdens deze stage bekeek ik de vraag die hierboven gesteld werd: hoe kan de provincie omgaan met de Code Diversiteit en Inclusie bij het verstrekken van meerjarensubsidies aan culturele (niet-BIS) instellingen?

  De Code 
  In de Code D&I1 zelf komt de beoogde rol van de overheid op het volgende neer. Bij verstrekking van subsidies wordt van instellingen verwacht dat ze niet alleen de Code toepassen, maar ook uitleggen waarom ze dit doen op de manier waarop ze dit doen. Werken ze bijvoorbeeld met quota, of juist niet? En waarom dan? Dit heet in de Code: “Pas toe én leg uit.” Vervolgens blijft de overheid in kwestie regelmatig met de instelling praten en terugkoppelen over de voortgang van de gemaakte plannen. Afrekenen op basis van metingen past niet binnen de aard van de Code.
  Ook is het nog goed te benadrukken dat de Code zich niet alleen naar een diverse sector streeft, maar ook naar één waar iedereen zich welkom en gehoord voelt. Kortom, een inclusieve sector.

  Vier P’s, vijf principes
  Verder is de Code gebaseerd op vier P’s en vijf principes die door de culturele instellingen worden gevolgd. De vier P’s zijn de vier dragers waarop het plan van aanpak gebaseerd wordt: publiek, personeel, programma en partners. Het zijn als het ware de verschillende onderdelen waarop meer/ betere diversiteit en inclusie wordt nagestreefd. De vijf principes zijn vervolgens eigenlijk al een soort stappen waar instellingen op hun eigen manier invulling aan kunnen geven onder het credo van “pas toe én leg uit.” Deze stappen beginnen met de situatie inzichtelijk krijgen (stap 1). Daarna wordt diversiteit en inclusie in de visie van de instelling geïntegreerd (stap 2) en wordt binnen de organisatie draagvlak bewerkstelligd (stap 3). Vervolgens wordt op basis van de vier P’s het plan van aanpak opgesteld (stap 4) en monitort en evalueert men de voortgang regelmatig (stap 5). 

  Goede representatie
  Misschien denk je; waarom is dit allemaal nodig? Uit verscheidene onderzoeken is gebleken dat de culturele sector nog geen goede representatie is van de diverse maatschappij. Wat betreft culturele achtergrond, maar ook wat betreft gender, leeftijd, fysiek vermogen, seksuele voorkeur, opleidingsniveau en meer. Deze situatie heeft te maken met de manier waarop de sector nu functioneert, schrijven bijvoorbeeld wetenschappers Orion Brook et. al in hun onderzoek Culture is Bad for You.2 Het is daarom socialer en eerlijker als we er voor zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt.

  Daarnaast hebben diversiteit en inclusiviteit ook eenvoudigweg veel voordelen voor instellingen, aldus onderzoek uitgevoerd door Diversiteit in Bedrijf. 3 Zo zal bijvoorbeeld de kwaliteit van de culturele uitvoer toenemen: als meer mensen toegang hebben tot de sector, wordt de talentenvijver immers groter. Meer divers en inclusief personeel, publiek, partners en programma zorgt er ook voor dat meer stemmen gehoord worden en zo meer (verschillende) kennis beschikbaar is, én deze mensen brengen voor de instellingen toegang tot nieuwe netwerken mee. Dit is maar een kleine greep uit de potentiële winst. Benieuwd naar meer? De Code zelf noemt er nog een heel aantal, maar ook een vluchtige zoektocht op een zoekmachine naar keuze vult deze lijst al snel aan.

  Ook in Gelderland
  Zo is er dus ook voor Provincie Gelderland relevantie om hierin te investeren, immers neemt de kwaliteit van het cultuuraanbod in Gelderland zo toe. Maar hoe? Hoe kan de provincie hier op een constructieve manier aan bijdragen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is de huidige situatie bij de instellingen die nu meerjarige subsidie ontvangen en de context van de provincie relevant. Hoewel er al veel goede en interessante dingen gebeuren op dit gebied, kwamen tijdens mijn onderzoek ook een aantal verbeterpunten naar boven gekomen. Ik zal hier een paar korte voorbeelden geven.

  Zo wordt bijvoorbeeld door alle instellingen de noodzaak van investeren in diversiteit en inclusie onderschreven, maar het blijft tot nu toe nog regelmatig steken bij het erkennen van het probleem. Daadwerkelijke actie wordt nog grotendeels voor de toekomst bewaard en als agendapunt verdwijnt het onderwerp als eerste weer naar de achtergrond. Waar wel actie wordt ondernomen, ligt vrijwel alle aandacht op diversiteit. Blijkbaar wordt de toegevoegde waarde van inclusie nog minder ervaren, of is niet duidelijk hoe hiermee aan de slag kan worden gegaan. De meeste aandacht werd besteed aan diversifiëren van de P van publiek. Hierbinnen ging de meeste aandacht naar culturele achtergrond van het publiek (en leeftijd, meestal in de context van educatie). Over het algemeen is de focus dus nog erg smal: één van de P’s, één bepaald demografisch kenmerk en vooral gericht op diversiteit.

  Een proces
  Al deze punten belemmeren een optimaal functionerende cultuursector in Gelderland omdat een grote groep (mogelijk) in cultuur geïnteresseerde mensen niet wordt bereikt. Een manier voor de provincie om verbreding en verdieping te stimuleren, heb ik gezocht in de wetenschappelijke hoek van intersectionaliteit en categoriaal versus aspecifiek diversiteitsbeleid. In het kort komt het resultaat neer op structureel tijd inplannen, zodat het onderwerp een vaste component van goede bedrijfsvoering kan worden, en regelmatig samen evalueren en bepraten met speciale aandacht voor bovengenoemde aandachtspunten. Ook is het aan te raden dat de provincie de instellingen voorafgaand en na afloop van de subsidieperiode vraagt om een meting uit te voeren, op basis waarvan de instellingen een wensbeeld kunnen opstellen. Zo wordt uitgegaan van het positieve (wat is de ideale situatie?) in plaats van het negatieve (hoe repareren we de situatie?) en heb je een meetlat voor de behaalde resultaten.

  Want wat je ook vind van diversiteit en inclusie, het blijft boven alles een proces. Een proces van leren en proberen, trial and error, draagvlak creëren en behouden, openstaan voor elkaars perspectieven en niet beschroomd zijn om die van jezelf bij te stellen. En dat lukt alleen door er gewoon maar mee aan de slag te gaan.


  Meer weten?
  Benieuwd naar meer over diversiteit en inclusie? Kijk eens op deze sites ter inspiratie:

  https://codedi.nl/
  Voor de code zelf, tips, good practices en interessante trainingen en lezingen.

  https://www.onderhuids.nl/test-jezelf/
  Test hier je onbewuste voorkeuren of -oordelen voor huidskleur of culturele afkomst.

  https://www.lkca.nl/categorie/thema/inclusie-en-diversiteit/
  Hier vind je vele artikelen en opiniestukken over D&I, met nadruk op onderwijs en participatie.

  https://studio-inclusie.nl/
  STUDIO i is een initiatief geweest van Stedelijk Museum Amsterdam en Van Abbemuseum. Lees hier over inclusie, hokjesdenken (en juist niet) en het ontwikkelen van projecten niet voor- maar met gemeenschappen.

  Wil je zelf aan de slag met het meten van diversiteit en inclusie binnen je organisatie? Op codedi.nl vind je het meetplan van de Code zelf. Ook het meetplan van STUDIO i is erg interessant. Deze richt zich uitsluitend op inclusie: https://www.eur.nl/ice/nieuws/groeien-naar-meer-inclusie-de-culturele-sector-van-theory-change-naar-meetplan 


   
  1 Zie Code Diversiteit en Inclusie, uitgegeven door de culturele sector, 2019. https://codedi.nl/
  2 Brook, Orion et al. Culture is Bad for You. Manchester University Press, 2020, pag. 2.
  3 Zie bijvoorbeeld Code Diversiteit en Inclusie, uitgegeven door de culturele sector, 2019, pag. 3.

   

   

   

 • Over scheve verhoudingen in het verleden en een monument voor een vrouw

  Gabrielle de Nijs Bik 17-03-2021 1239 keer bekeken 0 reacties
  Anya Janssen, People say I'm different

  Kunst in het Huis der Provincie
  Vorige week Internationale Vrouwendag, vandaag Tweede Kamerverkiezingen. Het deed me denken aan anderhalf jaar geleden, toen we honderd jaar vrouwenkiesrecht vierden. We organiseerden een rondleiding langs de kunstcollectie van de provincie Gelderland, met specifieke aandacht voor vrouwen. Vanzelfsprekend lichtten we werk toe van vrouwelijke kunstenaars: grand old ladies als Charlotte van Pallandt (van het borstbeeld van Koningin Juliana) en Kitty van der Mijl Dekker (van het kleed in de Statenzaal), en Maria Roosen (van de Berries), Rosemin Hendriks (van de zelfportretten in klare lijn), Aline Eras (van de serie achterhoofden), om er maar een paar te noemen. Maar we konden het ook niet laten aandacht te vestigen op stille getuigen van scheve verhoudingen in het verleden. Het hekwerk van Titus Leeser, stereotype van gespierde mannen aan de fysieke arbeid en freile vrouwen die aan het wassen zijn. Een beeld van nog geen 75 jaar geleden, gelukkig is sindsdien veel gebeurd. Ook stonden we stil bij het portret dat Ad Gerritsen in 2003 maakte van het toenmalige college. Wat denk je? Alleen mannen. Alleen witte mannen, alleen witte mannen van middelbare leeftijd, alleen witte mannen van middelbare leeftijd in blauwe pakken. De opvallendste diversiteit zit ‘m in de kleur van de das (want ook die draagt ieder collegelid). Kunst maakt dingen zichtbaar, zo blijkt maar weer eens.

   

   

  Internationale Vrouwendag maakte ook dat de media afgelopen week bol stonden van aandacht voor de betekenis van vrouwen in de kunstgeschiedenis. Een aantal treurige constateringen:

  1. Op de kunstmarkt spelen vrouwelijke kunstenaars een marginale rol
  2. Het aandeel vrouwelijke kunstenaars in museale collectie in Nederland is bedroevend laag, slechts 13% en het merendeel daarvan schijnt ook nog eens in de depots opgeslagen te zijn.
  3. In kunsthistorische handboeken, dé boeken die kunsthistorici tijdens hun opleiding als basis gebruiken, stond tot voor kort geen enkele en sinds de laatste herdruk slechts 1 vrouwelijke kunstenaar

  Het tijdschrift See All This ontdekte dat vrouwen vooral genegeerd worden. “We kijken met één oog dicht” betoogt de redactie. Veel te lang is aangenomen dat er geen vrouwelijke kunstenaars zijn en áls ze er wel zijn, ze onvoldoende kwaliteit leveren. In de laatste editie belichten ze 379 vrouwen, om maar weer eens te bewijzen dat het tegendeel waar is. Misschien betekent het ook dat  we te lang met een mannelijke bril naar kwaliteit hebben gekeken?

  Aandacht voor vrouwelijke kunstenaars, het is een mooi begin. Een aantal Nederlandse musea stelt zich de vraag of ze een quotum van vrouwelijke kunstenaars moeten gaan hanteren. Twee musea zijn er inmiddels toe overgegaan en Museum Arnhem, dat al sinds de jaren tachtig aandacht vestigt op vrouwelijke kunstenaars is zelfs zover dat het niet meer hoeft; daar bestaat de collectie al voor meer dan de helft uit vrouwen.

  We vonden het hoog tijd om de provinciale kunstcollectie onder de loep te nemen. Onze onvolprezen registrator Jeroen Spee is halverwege met het onderzoeken en vond de volgende voorlopige cijfers:

  30% van de kunstenaars uit de collectie is vrouw. Dan doen wij het goed ten opzichte van het gemiddelde Nederlandse kunstmuseum. Dat is overigens niet omdat we daar zo hard op gestuurd hebben… Jeroen vond nog iets anders: per mannelijke kunstenaar hebben we gemiddeld 4,5 kunstwerk in de collectie, terwijl dat per vrouwelijke kunstenaar slechts 3,2 kunstwerk is.

  Jeroen duikt nog even verder in de kunstcollectie om de definitieve cijfers boven water te krijgen, maar er lijkt nu al genoeg reden om te herbezinnen. We willen nu via sociale media omgekeerd evenredige aandacht besteden: van de 10 blogs die we gaan schrijven zullen er 7 aan vrouwelijke en 3 aan mannelijke kunstenaars worden gewijd.

  Natuurlijk is het goed om naar een gelijkere verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars te kijken, maar er is meer nodig om een gevarieerde kunstcollectie te ontwikkelen. Daarom hanteerden we afgelopen jaar het thema diversiteit als leidraad voor nieuwe aankopen, aangemoedigd door commissielid Samira Barari. We verbreedden onze horizon en bezochten heel uiteenlopende kunstenaars: met verschillende culturele achtergronden, die de genderdiversiteit aan de orde stellen, die níet in Arnhem of Nijmegen wonen, die pas van de academie komen én die juist al heel lang kunstenaar zijn. Maar bovenal stelden we onze bril voor artistieke kwaliteit ter discussie.

  Extern conservator Jackelien Top presenteerde een brede selectie, waar onze rijkgeschakeerde commissie van provinciale ambtenaren vervolgens een keuze uit maakte. Het resultaat is een verrassend palet van kunstwerken, een mooie aanvulling op de kunstcollectie. We laten het u graag zien als we weer in het Huis der Provincie kunnen om mensen te ontvangen. Een tipje van de sluier: we kochten een schilderij uit de serie ‘People Say I’m Different’ die Anya Janssen maakte van een statushouder met wie ze bevriend raakte. De serie is een monument voor deze vrouw in het bijzonder, en misschien wel voor vrouwen in het algemeen. We zien het als gezond tegenwicht tegen de wassende vrouwen Titus Leeser en de mannen in pakken van Ad Gerritsen.

  Kunstwerken in dit blog zijn van Anya Janssen, Titus Leeser en Ad Gerritsen

 • Romeins Gelderland één van de dichtstbevolkte gebieden van Europa

  Erfgoed Gelderland 18-02-2021 226 keer bekeken 0 reacties
  Bericht Romeins Gelderland één van de dichtstbevolkte gebieden van Europa bekijken

  “Voorheen wisten we ook wel dat Gelderland goed bewoonbaar geweest moet zijn, maar nu kunnen we er voor het eerst cijfers op plakken,” vertelt onderzoeker Rozemarijn Moes (23). Voor het project Verhaal van Gelderland dook zij een jaar lang in de cijfers om de Gelderse bevolking van prehistorie tot heden te reconstrueren.

  In de Romeinse tijd moeten er in Gelderland zo’n 63.000 tot 91.000 mensen hebben gewoond. Voor hedendaagse begrippen lijkt dat niet veel, maar toentertijd was dit enorm. “De hoge zandgronden, maar vooral ook de vruchtbare rivierklei zorgden vanaf het vroege begin voor hoge bevolkingsdichtheden,” aldus Moes. Een groot deel van de bevolking woonde in het Rivierengebied. Met meer dan 30 personen per vierkante kilometer behoorde dit gebied daarmee tot Europa’s dichtstbevolkte gebieden.

  Grote afname bevolkingsaantallen
  Deze aantallen zijn inclusief ongeveer 17.000 bewoners van militaire en grote nederzettingen in het Rivierengebied, opgezet om de grens te bewaken. Maar ook zonder Romeinse soldaten woonden er in die tijd veel mensen: gemiddeld meer dan 20 per vierkante kilometer. Ter vergelijking: in het thuisland van de Romeinen, Italië, waren dat er 30, in de Donauregio 9 en in Spanje 12. Met het vertrek van de Romeinen vanaf de vierde eeuw na Christus, nam de bevolking schrikbarend af. Dat had niet alleen met het vertrek van de Romeinen zelf te maken, maar ook met klimaatverandering, ziekte en toegenomen onveiligheid. “Ook boven de limes, de grens van het Romeinse rijk, liep het inwonertal terug, op de Veluwe bijvoorbeeld, waar de aantallen sowieso al lager waren dan in het Rivierengebied. Overal in Europa zijn dergelijke afnames zichtbaar, tot wel 80% van de bevolking”.

  “Tot en met de vroege middeleeuwen ontbreken geschreven bronnen”
  Niet alleen voor de Romeinse tijd, maar ook voor andere tijdsvakken komt Moes met nieuwe cijfers. Een jaar lang werkte ze aan de reconstructie van de Gelderse bevolking van prehistorie tot heden. Het bleek een hele uitdaging: “Eigenlijk hebben we pas vanaf 1795 goed toegankelijke cijfers. Vóór die tijd zijn tellingen fragmentarischer. Tot en met de vroege middeleeuwen ontbreken geschreven bronnen zelfs geheel. Dan kijken we vooral naar archeologie: hoeveel nederzettingen waren er?”

  Onderzoek brengt veel nieuwe inzichten
  De eerste volledige bevolkingsreconstructie brengt veel nieuwe inzichten. Zo blijken het Rivierengebied, de Achterhoek en de Veluwe elk een hele eigen ontwikkeling te ondergaan. “Het voordeel van zo’n reconstructie is dat we Gelderland voor het eerst over een langere periode kunnen volgen. Bovendien is het bij geschiedschrijving altijd belangrijk om te weten over hoeveel mensen je het nu precies hebt. Het maakt voor gebeurtenissen nogal uit of je het over 100 of 100.000 mensen hebt. Juist in dat opzicht biedt dit rapport aanknopingspunten voor nieuw onderzoek. Wat is bijvoorbeeld de samenhang tussen economie en bevolking? En hoe zit het met die laat-Romeinse daling? Nu we de aantallen hebben, kunnen we ook daar naar gaan kijken.”

  Over Verhaal van Gelderland
  De resultaten van het onderzoek worden verwerkt in het Verhaal van Gelderland. Dit overzichtswerk over de Gelderse geschiedenis wordt in 2022 gepubliceerd. Verhaal van Gelderland is een initiatief van Erfgoed Gelderland, hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven aan de Radboud Universiteit, Rozet en Omroep Gelderland om de geschiedenis van Gelderland te beschrijven, breed te presenteren en beleefbaar te maken. Het rapport van Rozemarijn Moes is beschikbaar via Rozet Bibliotheek.

  Afbeelding: Romeinen bouwen omwalling (Bron: RomeinenNU, CC BY 2.0)

 • Interview gedeputeerde Drenth over museumbeleid

  Daphne Seegers 14-02-2021 664 keer bekeken 3 reacties
  Bericht Interview gedeputeerde Drenth over museumbeleid bekijken

  Gelderland telt zo’n 120 musea, grote en kleine. Ze laten allemaal een stukje zien van ons Gelders verleden en onze Gelderse identiteit. Provincie Gelderland werkt aan nieuw provinciaal museumbeleid. Daarbij hebben we een aantal doelen voor ogen, vertelt Gelders gedeputeerde Peter Drenth: “We willen zorgen dat onze Gelders musea op de toekomst zijn voorbereid, we gaan ze aanmoedigen samen te werken om hun bezoekers het ‘Verhaal van Gelderland’ te vertellen en we willen dat musea voor zoveel mogelijk Gelderlanders toegankelijk zijn. Hoe we dat precies gaan doen, bepalen we als provincie niet alleen. Dat doen we samen met de musea”.

  Voor Gelderland is dat belangrijk, juist omdat binnen de grenzen van de provincie er zoveel diversiteit is als het gaat om musea. Peter Drenth: “Gelderland is de mooiste provincie, rijk aan cultuur en erfgoed, en dat maakt ons uniek. We zijn trots op onze monumenten, onze musea, onze historische landschappen. Ons cultuur en erfgoed, zowel het materiële als het immateriële, zijn belangrijk voor het historisch besef en benadrukken onze gezamenlijke identiteit. Musea hebben een cruciale rol. Niet in het minst door de duizenden vrijwilligers die hierin actief zijn en die zo ons erfgoed levend houden, en overdragen op volgende generaties. Maar ook voor onze economie: musea zijn van grote waarde voor onze toeristische sector. Denk bijvoorbeeld aan het CODA in Apeldoorn, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Vrijheidsmuseum in Groesbeek”. 

  Verhaal van Gelderland en samenwerking
  Drenth ziet voor onze musea ook een rol om Het Verhaal van Gelderland te vertellen. Het Verhaal van Gelderland is een project onder leiding van Dolly Verhoeven en Erfgoed Gelderland, die werken aan een serie boeken over de geschiedenis van Gelderland. De serie verschijnt volgend jaar en gaat over welke ontwikkelingen kenmerkend zijn voor het gebied dat nu Gelderland is. Drenth: “Wat bindt ons in Gelderland, wat brengt ons samen? Ieder museum vertelt een deel van het verleden, en ook van de thematische verhaallijnen binnen het Verhaal van Gelderland. Denk bijvoorbeeld aan de Romeinse Limes, of het thema vrijheid. Of ze of prikkelen tot nadenken over onze identiteit. Hét verhaal van Gelderland bestaat niet, het gaat om alle verhalen samen en dat vertel je niet in je eentje of op één plek. Samenwerking maakt elk afzonderlijk verhaal sterker”.  

  Toegankelijk voor iedereen
  Provincie Gelderland vindt het ook belangrijk dat alle inwoners van Gelderland kunnen genieten van wat de musea te bieden hebben. Drenth: “Musea leggen verbindingen, tussen verhalen, tussen op zichzelf misschien droge feitjes. Ze laten zien dat dat ene potje past in een groter verhaal over hoe onze samenleving er misschien honderden jaren geleden uitzag, of hoe we toen dachten over kunst, of over de samenleving. Musea kunnen een belangrijke lokale en regionale functie spelen, voor inwoners en toeristen. En voor al die Gelderlanders die als vrijwilliger willen bijdragen aan het levend houden van ons verhaal. Daarom is het bijvoorbeeld belangrijk dat musea hun eigen collectie, waar mogelijk, verbinden met andere Gelderse musea en op die manier een onderdeel van de bredere culturele infrastructuur vormen.”

  Voorbereid op de toekomst
  “Waarom vindt de provincie samenwerking zo belangrijk? Nou, wij zien het provinciaal belang en onze rol vooral in het opzoeken en ondersteunen van verbindingen. Als wij willen dat ons cultuur en erfgoed voor toekomstige inwoners en bezoekers van binnen- en buitenland bewaard wordt en toegankelijk blijft, ook in tijden dat het misschien minder gaat, dan zullen we er samen voor moeten zorgen dat we een sterke en verbonden toekomstbestendige museale sector hebben. Hoe dat moet gebeuren kunnen en willen wij als provincie niet opleggen, dat moet ook vanuit de sector zelf komen. Daarom willen wij musea aanmoedigen om zelf met plannen te komen over hoe we dat met zijn allen kunnen bereiken en wat de provinciale rol daarin kan zijn”.

  Praat mee!

  1. https://cultuurenerfgoed.gelderland.nl/Praat+mee/1879995.aspx?t=Discussie-musea-in-Gelderland-Belang-samenwerking-tussen-musea
    
  2. https://cultuurenerfgoed.gelderland.nl/Praat+mee/1882472.aspx?t=Discussie-musea-in-Gelderland-Het-belang-van-de-inzet-van-vrijwilligers
    
  3. https://cultuurenerfgoed.gelderland.nl/Praat+mee/1884400.aspx?t=Discussie-musea-in-Gelderland-Het-museumpubliek-vergrijst-
    
  4. https://cultuurenerfgoed.gelderland.nl/Praat+mee/1886390.aspx?t=Discussie-musea-in-Gelderland-Verbind-musea-via-verhaallijnen
    
  5. https://cultuurenerfgoed.gelderland.nl/Praat+mee/1888720.aspx?t=Discussie-musea-in-Gelderland-Verbind-collectie-met-actuele-maatschappelijke-vraagstukken
 • De zusjes Xanne en Ise

  Erfgoed Gelderland 05-11-2020 674 keer bekeken 0 reacties
  Bericht De zusjes Xanne en Ise bekijken

  In het vroege voorjaar zette Erfgoed Gelderland een vacature online met de kop: ‘creatieve filmteams gezocht voor webvideo’s Erfgoedfestival’. Direct na plaatsing stroomden de sollicitaties binnen. Uiteindelijk ontvingen we vijftig mails met voorbeelden van werk. Eén sollicitatie was van twee scholieren.

  Een week na de sollicitatie kreeg ik op mijn persoonlijke nummer een appje: “Hallo Mijke, Afgelopen week heb ik je een mailtje gestuurd over het Erfgoedfestival. Hierin stond ook een video. Ik vroeg me af of je de mail hebt binnen gekregen en of de link van de video geopend kan worden. (…) Graag hoor ik nog van je! Met vriendelijke groeten, Ise.”

  Eerst even terug naar het begin. Het was niet zo dat we geen filmmakers in ons netwerk hadden. Maar, je ziet alleen wat je kent en niet wat je niet kent (Cruyff had het kunnen zeggen). Ik was, op het moment van plaatsen van de vacature, een klein jaar directeur. De plannen voor een compleet nieuw Erfgoedfestival lagen klaar. In die plannen was veel aandacht voor de online beleving van ons erfgoed. Wie interessante en goede online content maakt, kan rekenen op een groot online publiek.

  De leden van Erfgoed Gelderland - meer dan 200 erfgoedlocaties inmiddels - zijn lang niet allemaal even digitaal vaardig. En het festival was dat ook niet. Als we heel eerlijk zijn, moeten we toegeven dat veel websites een soort digitale folders zijn. Brochures met openingstijden, contactgegevens en hoogtepunten uit de collectie. Ook het Erfgoedfestival beschikte over zo’n soort website. En dat is zonde.

  Een website en de daar aan gekoppelde social media zouden namelijk veel meer kunnen zijn. Moéten zijn ook. Gedurende de eerste lockdown kwamen we daar achter. In allerijl zochten musea en archieven naar mogelijkheden om via hun website zichzelf te laten zien. Bewegend beeld is daarbij onontbeerlijk.

  En dat brengt me terug naar de vacature en de sollicitaties. Xanne en Ise Pelt reageerden als een van de eersten. Later zou ik van hun moeder horen dat ze er toch een tijdje over getwijfeld hadden. Want, kon dat wel? Twee scholieren die reageren op een officiële vacature ‘voor grote mensen’? Hun moeder had geantwoord: waarom niet?

  Die simpele tegenvraag leidde tot een sollicitatie. De meiden hadden een film gemaakt, waarin ze lieten zien wat ze allemaal konden. Een van de dingen was stop motion. Ik had dat niet direct allemaal gezien en dat hadden de meisjes ook door. Ik stel me zo voor dat die twee dagelijks op hun YouTube-account keken of er al een view bij gekomen was. Toen ik na een week nóg niets bekeken had, besloten ze mijn nummer op te zoeken en me te appen.

  Lang verhaal kort: de meiden mochten aan de slag voor het Erfgoedfestival. Xanne en Ise werden de eerste juniorvloggers die het festival ooit heeft gehad. Gedurende de zomervakantie bezochten ze vijf erfgoedlocaties en maakten ze zelf stopmotionfilmpjes. Ze werkten heel hard: niets was hen te veel.

  Hun sollicitatie laat zien dat lef en doorzetten je ver brengt. Had ik iedere puber zomaar een dergelijke klus gegeven? Gewoon omdat het zo schattig is wanneer een tiener solliciteert? Nee hoor, zeker niet. Deze dames beschikken over een groot enthousiasme en zijn zeer getalenteerd. Dat gaf vooral de doorslag. Ik ben trots dat het Erfgoedfestival met hen samen mocht werken.

  Bekijk de stopmotionfilmpjes

  Deze blog is geschreven door Mijke Pol, directeur van het Erfgoedfestival (27 september – 31 oktober 2020).

  Alle optredens van het Erfgoedfestival staan online: erfgoedfestival.nl/online.

  Het Erfgoedfestival is een initiatief van Erfgoed Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland. Bekijk hier het programma. Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 • Waarom het festival er zo uitziet

  Erfgoed Gelderland 14-10-2020 768 keer bekeken 1 reacties
  Bericht Waarom het festival er zo uitziet bekijken

  ERFGOEDFESTIVAL 2020
  27 september t/m 31 oktober

  De opmerkzame kijker was het waarschijnlijk al opgevallen dat het Erfgoedfestival compleet anders is dan de afgelopen jaren. Het vindt plaats op een ander tijdstip, met een andere vorm en een andere manier waarop we de inhoud vertellen. Bij zo’n verandering hoort ook een nieuw uiterlijk.

  Over dat uiterlijk heb ik nog te weinig gesproken. Terwijl we er de afgelopen maanden erg druk mee zijn geweest. Want waarom ziet het Erfgoedfestival er grafisch uit, zoals het er nu uitziet?

  De ontwikkeling van een huisstijl is belangrijk. Grafische vormgeving is een vak. Wat mij betreft zou je het, goed aangepakt, ook als een autonome kunst kunnen zien. Te vaak schuiven we ontwerpers en grafische vormgevers in een ondersteunende rol: ze voeren slechts uit wat een communicatie- of marketingafdeling bedacht heeft.

  Het is een interessante discussie. Wanneer is iets ondersteunend en wanneer niet? Bij het Erfgoedfestival zijn we een experiment aangegaan: we hebben alle filmmakers de vrijheid gegeven zelf te bedenken hoe en wat ze wilden filmen. We stuurden tien filmploegen afgelopen zomer de provincie in met die vrijheid. Dat komt vanuit een diep geloof dat mensen bloeien wanneer ze de vrijheid krijgen. Want de basis van die vrijheid is vertrouwen. Vertrouwen in iemands deskundigheid en creativiteit. Daarover in een volgend blog meer.

  Die vrijheid hebben we ook gegeven aan de grafische vormgevers van Studio Boot. Het werk van Boot is op talloze plekken te zien (van postzegels tot boeken) en hangt al jaren in het MoMa in New York. Edwin Vollebergh en Petra Janssen, het duo achter Boot, hebben de smoel van allerlei grote bedrijven, producten, locaties en festivals bepaald. Hoewel het voor grafische vormgevers een horror is om met opdrachtgevers te werken die zeggen ‘doe maar wat’, is het ook behoorlijk vervelend dat allerlei directies en marketeers denken dat ze grafische vormgevers zijn. Of in ieder geval: dat ze hun eigen smaak te vaak verwarren met kennis. En dat, als een directeur iets niet ‘mooi’ vindt, er direct nieuwe versies gemaakt moeten worden.

  Boot heeft van het Erfgoedfestival de vrijheid gekregen. We hebben lange gesprekken met hen gevoerd over het festival, over de locaties in Gelderland en over erfgoed in het algemeen. Daarbij hebben we ook een duidelijke wens geformuleerd: de inhoud van het festival (de samenwerking tussen kunst en erfgoed, waardoor historische thema’s naar de actualiteit getrokken worden) moet op een of andere manier terugkomen in de vormgeving. Op deze manier wordt vrijheid niet hetzelfde als ‘doe maar wat’.

  Ik vind dat Boot iets heel moois heeft afgeleverd. Hoewel dat meteen ook weer niet belangrijk is: of ik het mooi vind, is absoluut niet relevant. Of het wérkt wel. Wat mij betreft heeft het Erfgoedfestival een actuele, frisse uitstraling gekregen. En is het een vormgeving die dienend en aanvullend is aan de inhoud. Op deze manier is vormgeving niet zozeer alleen ondersteunend. Ik kan zelfs stellen dat het werk van Boot op gelijke voet staat met dat van de makers die in residentie zijn gegaan. Daarmee is grafische vormgeving een autonome kunstvorm geworden én draagt het bij aan de complete online beleving en programmering van het Erfgoedfestival.

  Op de deskundigheid van iemand anders vertrouwen is geen vanzelfsprekendheid in veel samenwerkingen. Maar dat zou het wel moeten zijn. Het levert de mooiste resultaten op.

  Deze blog is geschreven door Mijke Pol, directeur van het Erfgoedfestival (27 september – 31 oktober 2020). De nieuwe werken van TyphoonJaap RobbenAnne Soldaat & Clean Pete en Suzanne Liem, Farida Nabibaks en Roos Rebergen staan inmiddels online. Elke zondag verschijnen er nieuwe optredens op erfgoedfestival.nl/online.

  Het Erfgoedfestival is een initiatief van Erfgoed Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland. Bekijk hier het programma. Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen wijzigen

Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies worden onder andere gebruikt voor het bijhouden van statistieken, het opslaan van voorkeuren, het optimaliseren van deze website, de integratie van social media en marketingdoeleinden. Lees meer over cookies en jouw privacy in ons cookieverklaring. Wij gebruiken de hieronder genoemde soorten cookies.


Deze cookies gebruiken we om de basisfuncties van deze website te kunnen laten draaien en om inzicht te krijgen in het gebruik. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en worden daarom altijd geplaatst.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Indien u deze toestaat, worden deze cookies gebruikt door aanbieders van externe content die op deze website kan worden getoond. In sommige gevallen gaat het daarbij om marketing- en/of tracking cookies, die het gedrag van bezoekers vastleggen en op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties tonen op andere websites.