Praat mee
Praat mee

Subsidie voor energie-investering die zich toch wel terug verdient?

Paul Stein February 14, 2020 193 keer bekeken 6 comments

Moet een eigenaar van een Gelders monument met subsidie ondersteund worden als zij hun bezit energiezuiniger maken? De investering verdient zich immers terug!

6  Comments

Fields with an * are required.

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Leo Endedijk February 14, 2020

Beperk subsidie tot de onrendabele top!

Bas February 15, 2020

Een erg goed initiatief zou dit zijn! De kosten die je moet maken om een monument te verduurzamen zijn stevig en niet snel terugverdiend dit terwijl het natuurlijk wel bijdraait aan een beter milieu!

Mia Buddingh February 16, 2020

Voor particuliere bezitters van (monumenten) woningen is er de regeling Toekomstbestendig Wonen van de provincie in samenwerking met gemeenten. Met verschillende leenvormen om verschillende doelgroepen te helpen. Stimulerend, faciliterend en het geld komt terug. Duurzaam financieren dus.

Wouter February 18, 2020

Ja.
Verbouwen/renoveren/verduurzamen van een monument brengt restricties met zich mee. Denk aan plaatsen dubbel glas. Dit is vaak niet toegestaan waardoor er voor een duurdere optie zoals monumentenglas moet worden gekozen. Subsidie is bedoeld om de extra kosten enigszins te dekken (in de praktijk nooit afdoende). Als de subsidie zou vervallen zou de regelgeving/restricties ook moeten vervallen.

Coraline Vester February 18, 2020

Ondersteuning is voorlopig zeker gewenst.
In Apeldoorn is gebleken dat eigenaren van een monument vaak het idee hebben dat "er niets mag met een monument".
Dat er van alles wel mogelijk is, blijkt voor veel monumentenbezitters een verrassende boodschap.
En ja, energie besparen KAN zichzelf terug verdienen, maar alleen als het energie besparen in een monument verstandig en met kennis van zake wordt aangepakt. Soms blijkt men na ingrijpende verbouwingen juist meer aan energiekosten kwijt te zijn.
Daarom is er sinds 12 februari van dit jaar in Apeldoorn een service waarop eigenaren van monumenten een beroep kunnen doen.
Het duurzaamheidsfonds van de gemeente Apeldoorn wil eigenaren van monumenten op weg helpen om hun pand op een zinvolle manier te verduurzamen.

maud arkesteijn February 18, 2020

Ik denk dat het heel belangrijk is dat er hulp hierbij komt grote buitens en kastelen zij zijn van een hele andere orde om Energie zuinig te maken en hebben ook veel hogere kosten, het is uitermate belangrijk om ons erfgoed ook voor de toekomst te behouden dus help ze ook financieel omdat allemaal te doen.