Praat mee
Praat mee

Subsidie voor energie-investering die zich toch wel terug verdient?

Paul Stein 14-02-2020 10 reacties

Moet een eigenaar van een Gelders monument met subsidie ondersteund worden als zij hun bezit energiezuiniger maken? De investering verdient zich immers terug!

10  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Leo Endedijk 14-02-20 om 11:42

Beperk subsidie tot de onrendabele top!

Bas 15-02-20 om 11:09

Een erg goed initiatief zou dit zijn! De kosten die je moet maken om een monument te verduurzamen zijn stevig en niet snel terugverdiend dit terwijl het natuurlijk wel bijdraait aan een beter milieu!

Mia Buddingh 16-02-20 om 14:27

Voor particuliere bezitters van (monumenten) woningen is er de regeling Toekomstbestendig Wonen van de provincie in samenwerking met gemeenten. Met verschillende leenvormen om verschillende doelgroepen te helpen. Stimulerend, faciliterend en het geld komt terug. Duurzaam financieren dus.

Wouter 18-02-20 om 10:17

Ja.
Verbouwen/renoveren/verduurzamen van een monument brengt restricties met zich mee. Denk aan plaatsen dubbel glas. Dit is vaak niet toegestaan waardoor er voor een duurdere optie zoals monumentenglas moet worden gekozen. Subsidie is bedoeld om de extra kosten enigszins te dekken (in de praktijk nooit afdoende). Als de subsidie zou vervallen zou de regelgeving/restricties ook moeten vervallen.

Coraline Vester 18-02-20 om 10:48

Ondersteuning is voorlopig zeker gewenst.
In Apeldoorn is gebleken dat eigenaren van een monument vaak het idee hebben dat "er niets mag met een monument".
Dat er van alles wel mogelijk is, blijkt voor veel monumentenbezitters een verrassende boodschap.
En ja, energie besparen KAN zichzelf terug verdienen, maar alleen als het energie besparen in een monument verstandig en met kennis van zake wordt aangepakt. Soms blijkt men na ingrijpende verbouwingen juist meer aan energiekosten kwijt te zijn.
Daarom is er sinds 12 februari van dit jaar in Apeldoorn een service waarop eigenaren van monumenten een beroep kunnen doen.
Het duurzaamheidsfonds van de gemeente Apeldoorn wil eigenaren van monumenten op weg helpen om hun pand op een zinvolle manier te verduurzamen.

maud arkesteijn 18-02-20 om 13:34

Ik denk dat het heel belangrijk is dat er hulp hierbij komt grote buitens en kastelen zij zijn van een hele andere orde om Energie zuinig te maken en hebben ook veel hogere kosten, het is uitermate belangrijk om ons erfgoed ook voor de toekomst te behouden dus help ze ook financieel omdat allemaal te doen.

Dennis Egberts 16-03-20 om 11:52

Voor het energie zuinig maken moet er geen verschil zijn tussen een monument en een niet- monument.
Wat wij (gemeente Oude IJsselstreek) wel doen is de duurdere dubbele beglazing of achter zet beglazing subsidiëren omdat dit een direct gevolg is van het behouden van de monumentale waarden (roeden of ondiepe sponningen). Als een monument geschikt is voor "normale" dubbele beglazing dan subsidiëren wij echter niet.
Na mijn menig geef je hiermee de waardering die en monument zou moeten hebben zonder.

Age Fennema 16-03-20 om 17:28

Terugverdienen is niet de juiste term. Ook na verduurzaming zullen monumenten nog veel meer energie verbruiken dan een gemiddeld gebouw. Dit komt door hun grote maar zeker ook omdat de mogelijkheden voor verduurzaming beperkt zijn. Door deze investeringen te subsidiëren, draag je bij aan de instandhouding, deze stelling zorgt voor een verkeerd beeld.

Theo de Rijk 17-03-20 om 18:45

Zeker als het om religieus vastgoed gaat! Extreem hoge plafonds (hoog energie verlies) met extreem grote beglazing. Als je dit wil verduurzamen dat brengt dat extreem hoge kosten met zich mee. Dat kan individueel niet gedragen worden! Voor een toekomstig huurder/exploitant zijn de energie kosten (bij niet verduurzamen) niet te betalen! Het drukt anders teveel op zijn exploitatie. Gevolg LEEGSTAND vanwege on courantheid Voor een beeldbepalend gebouw is dat het begin van de verpaupering! Let op: BEELDBEPALEND wat gaat verpauperen. EN DAT IS NOU PRECIES WAT ME MET OVERHEID STEUN dienen tegen te gaan. Dit is echt een zeer belangrijk punt! Ook kan dit beeldbepalende gebouw als voorbeeld functie dienen vwb GASLOOS! Vaak zitten er in religieuze gebouwen een uiterst grote gasmeter. Kortom een WIN/WIN situatie mbt VERDUURZAAM SUBSIDIE op religieuze gebouwen.

M T 18-03-20 om 11:42

De investering verdient zichzelf ZELDEN terug bij de wat grotere gebouwen. Terugverdientijd is alleen te koppelen aan sommige apparatuur zoals boilers, zonnepanelen en biomassa installaties. Over een warmtepomp voor een groot monumentaal pand wil ik het niet eens hebben.
De tijd waarin we nu leven is er een van grote omslagpunten, zoals die er in het verleden talloze malen zijn geweest. Ik pleit ervoor om de stelling te veranderen.
Erfgoed wordt met subsidie gerestaureerd omdat het een kostbaar proces is, en om het erfgoed bestendig in stand te houden.
Het energiezuinig maken behoort tot het grote omslagpunt van deze tijd. Erfgoed energiezuinig(er) maken is een erg kostbare ingreep en moet zeer zorgvuldig worden uitgevoerd. Dat vereist veel deskundigheid en maatwerk, net als restaureren. Ik durf te stellen dat het op de juiste wijze energiezuinig(er) maken van erfgoed een vorm van restaureren is van deze tijd. Het herkenbare laagje van 2020 zal men in de toekomst schrijven in een bouwhistorisch onderzoek.
Nederland is met het klimaatverdrag een uitdaging aangegaan waarbij ons erfgoed ( helaas) ook mee moet. De enige manier om dat te bereiken is een andere duiding van het verduurzamen van erfgoed.

Cookie-instellingen