Praat mee
Praat mee

Hoe zou de provincie het beschikbare budget voor monumenten het beste kunnen verdelen?

Bas Govaarts November 26, 2019 1338 keer bekeken 5 comments

Provincie Gelderland is bezig met het ontwikkelen van nieuw beleid voor monumentaal erfgoed. In onze vorige stelling waren de reageerders het unaniem eens: provincie Gelderland zou zich niet alleen moeten richten op de ‘top 40 monumenten’, maar zou in de breedte moet investeren in monumentaal erfgoed. Dit brengt meteen een nieuw vraagstuk naar boven. Er zijn namelijk +- 20.000 monumenten in Gelderland en we kunnen als provincie niet in alle monumenten investeren. In 2019 was de vraag naar subsidie voor de restauratie van monumenten veel groter dan het beschikbare budget en daarom moet de provincie keuzes maken.

Hoe zou de provincie het beschikbare budget voor monumenten het beste kunnen verdelen?

Geef hieronder jouw mening!

Erfgoed in Gelderland: moeten we onze monumenten blijven steunen? from Provincie Gelderland on Vimeo.

5  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Wouter November 26, 2019

Wat is er mis met de huidige situatie (buiten dat het bedrag niet toereikend is)? Bij werkzaamheden aan het pand kan momenteel aanspraak gemaakt worden op subsidie die een klein percentage van die werkzaamheden dekt. Doorgaans de meerprijs van de specialist die je inhuurt t.o.v. een normale aannemer. De pot wordt jaarlijks verdeeld over de aanvragen. Lijkt me op zich geen slecht uitgangspunt.

rudie van haren November 26, 2019

de kracht van iets zit in veel kleine dingen.

daar zit ook de moeilijkheid is. omdat er vaak weinig mensen van gebruik maken of het zien lijkt het niet de moeite waard.

maar het is als een steen in een vijver.
tuurlijk heel mooi dat we grote objecten veel geld geven maar vergeet ook niet de kleintjes.
die kunnen en hebben het niet zonder de gladde pr en media van de proffesionals.


vergeet de kleine dingen niet !

RenkumsBeekdal December 05, 2019

Wie t kleine niet eert is t grote...
-Daag de Provincie uit met geld meer geld te maken; meer budget
-Daag de top monumenten uit meer geld uit minder budget te halen, co financiering, co beheer, co ontwikkeling
-Ontwikkel draagvlak en betrokkenheid bij burgers en bezoekers door ook kleine lokale (burger) initiatieven te ondersteunen en te stimuleren, zoals behoud schoorsteen in Jufferswaard, maak fundamenten kasteel Grunsfoort zichtbaar, herstel watermolen Renkums Beekdal, zet Arboretum Oostereng weer op de kaart, breng Schaapsdrift weer tot leven, wijs RaatakkerReservaat aan, benoem Geopark Sandr van Wolfheze!

Coraline Vester January 20, 2020

De gemeente Apeldoorn heeft een regeling die eigenaren van monumenten financieel ondersteunt in het onderhoud van hun monument. De Provincie geeft cofinanciering aan die regeling. Dus als de gemeente wat doet, legt de Provincie er geld bij. Dit vind ik een prachtige regeling. Monumenten maken de geschiedenis en de eigenheid van een stad zichtbaar en beleef baar. Goed onderhouden monumenten zijn van waarde voor de ruimtelijke kwaliteit, van stad en land. Met de regeling worden de lusten en lasten van het hebben en onderhouden van een monument een beetje eerlijker verdeeld. En de regeling steekt zo in elkaar dat het aantrekkelijk is om je monument juist planmatig te onderhouden.

BROEKHUIS February 07, 2020

Zie de regeling als in Apeldoorn wel zitten voor andere gemeentes. En kijk verder ook eens hoe de Overijsselse buren het aanpakken. Wij als erfgoed stichting specifiek gericht op grote boerderijen kunnen daar veelal goed mee uur de voeten. En... In de komende periode zullen er zeker veel meer grote monumentale boerderijen in nood komen.

Cookie settings